Scena

Veljko Bulajić u CNP-u

Tri filma Veljka Bulajića biće danas i naredna dva dana prikazani na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta, od 20 časova. Tim povodom sjutra će gost biti i proslavljeni crnogorski sineasta.
Veljko Bulajić u CNP-u
Portal AnalitikaIzvor

Ciklus koji se priređuje u saradnji sa Crnogorskom kinotekom, večeras će otvoriti "Bitka na Neretvi".

- Film "Bitka na Neretvi" je fenomen. Nastao je u jednoj maloj kinematografiji kao autorsko djelo, jedan od najvećih superspektakala evropske kinematografije koji je s uspjehom prikazivan u svim zemljama svijeta. Priča "Neretve" odvija se 1943. godine, kada je Hitler operacijom "Weiss" htio konačno da slomi glavninu partizanskih snaga zajedno s Vrhovnim štabom na čelu s Titom. U velikoj ofanzivi učestvovale su divizije njemačke i italijanske armije, kvislinške ustaške jedinice i velika koncentracija četnika koji su, sudjelujući u operaciji "Weiss", vidjeli svoju šansu za obračun s partizanskim pokretom. Potiskivane od nadmoćnih neprijateljskih snaga, partizanske jedinice s brojnim ranjenicima odstupile su prema rijeci Neretvi s namjerom da prelaskom preko rijeke izađu iz neprijateljskog obruča - navodi se u sižeu ovog ostvarenja.

U filmu, koji je snimljen 1969. godine igraju, pored ostalih: Jul Briner, Hardi Kruger, Franko Nero, Orson Vels, Milena Dravić, Ljubiša Samardžić, Boris Dvornik, Silva Kočina, Bata Živojinović.

Sjutra će u istom terminu biti prikazan film "Čovjek koga treba ubiti" o Šćepanu Malom, dok je za subotu najavljen "Libertas" o Marinu Držiću. Ulaz za sve projekcije je slobodan.

K.J.

Portal Analitika