Scena

Gradsko pozorište igra "Bajku o ribaru i ribici" na sceni DODEST

Nagrađivana predstava "Bajka o ribaru i ribici" koju je po istoimenom djelu Aleksandra Puškina režirao Evgenij Ibragimov, biće sjutra igrana na sceni DODEST podgoričkog KIC-a "Budo Tomović" od 12 časova.
Gradsko pozorište igra "Bajku o ribaru i ribici" na sceni DODEST
Portal AnalitikaIzvor

U predstavi sa Lutkarske scene ovog pozorišta igraju Branka Femić, Katarina Krek, Jelena Simić, Dijana Dragojević, Smiljana Martinović, Pavle Ilić, Sejfo Seferović i Davor Dragojević.

Dramaturg je Zoran Đerić, a asistent reditelja Davor Dragojević. Scenografiju, kostime i lutke kreirala je Ljudmila Genze Konstantinova, muziku komponovao Nikolaj Jakimov, svjetlo dizajnirao Igor Fomin, a koreografiju Slavka Nelević.

- Predstava u režiji Ibragimova, jednog od najistaknutijih savremenih ruskih lutkarskih reditelja, nadovezuje se na ljepotu i originalnost ruskih bajki. Predstava je namijenjena djeci od šest godina naviše i nosi edukativnu poruku. Ova verzija Puškinove pjesme ispričana je savremenim pozorišnim jezikom, u kome muzika i svjetlo imaju značajnu ulogu. Vjerujemo da će biti zanimljiva i našoj i publici u okruženju, jer je urađena na, da tako kažemo, podgorički, crnogorski način - onako kako je to vidio i uobličio Ibragimov - rekla je direktorica Gradskog pozorišta Ivana Mrvaljević.

Podsjećamo, jedna od najpoznatijih epskih pjesama za djecu najvećeg ruskog pjesnika Aleksandra S. Puškina, "Bajka o ribaru i ribici", osim u književnoj formi, obrađivana je kao animirani film, igrani film i kao lutkarska predstava. Ova predstava "približava atmosferu tradicionalne ruske muzike i slikarstva, uz korišćenje magije koju dopušta pozorište lutaka".

K.J.

Portal Analitika