Scena

Posljednji ovogodišnji "Pogled s mosta" sjutra u DODEST-u

Komad "Pogled s mosta" koji je po tekstu Artura Milera režirao Milan Karadžić za Večernju scenu Gradskog pozorišta, biće sjutra izvedene na sceni DODEST podgoričkog KIC-a "Budo Tomović" od 20 sati.
Posljednji ovogodišnji "Pogled s mosta" sjutra u DODEST-u
Portal AnalitikaIzvor

Riječ je o drami premijerno izvedenoj 23. decembra, čija će peta repriza zaokružiti ovogodišnji program podgoričkog teatra.

Uloge tumače Mladen Nelević, Boro Stjepanović, Ivana Mrvaljević, Emir Ćatović, Željko Caja Radunović i studenti Marija Đurić i Vule Marković, koji su na III godini FDU u klasi prof. Branislava Mićunovića.

Režijom ove predstave Karadžić se vratio u Gradsko pozoriše nakon višegodišnje pauze, a osim režije, potpisuje i izbor muzike. Dramaturg je Nebojša Bradić, koji je ujedno autor idejnog rješenja scenografije. Kostimografkinja je Dragica Laušević, koreografkinja Slavka Nelević, saradnica Karadžiću na izaboru muzike, korepetitorka je Vjera Nikolić, lektorka Dubravka Drakić, a prevod teksta uradio je Đorđe Krivokapić.

- Na pitanje: "Da li ikada razmišljate o tome šta će biti vaše nasljeđe?" Artur Miler je odgovorio: "Nekoliko dobrih uloga za glumce." Milera će se uvijek sjećati glumci koji su igrali te dobre uloge i publika koja je vidjela napisane drame "koje se bave suštinskom dilemom šta znači biti čovjek". Generacije najpoznatijih glumaca širom svijeta na scenu i filmsko platno donose Milerove likove, naše savremenike. Trenutno se na Brodveju i Vest Endu igraju "Smrt trgovačkog putnika" i "Pogled s mosta". Nekada subverzivni autor, koji je bio optuživan za komunizam, danas je pisac mejnstrima. Omiljeni autor šezdesetih godina prošlog vijeka, kada je kao kritičar američkog sna bio poželjan zapadni autor u jugoslovenskim pozorištima, danas bi itekako imao šta da progovori o našoj stvarnosti - zapisao je Nebojša Bradić o ovom komadu.

K.J.

Foto: Gradsko pozorište/A.Kašćelan

Portal Analitika