Scena

"Saga jedne balkanske porodice" u nacionalnom teatru

Drama "o.REST in PEACE - Saga jedne balkanske porodice" koju je po tekstu Jetona Neziraja režirao Stevan Bodroža, biće sjutra izvedena na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta od 20 časova.
"Saga jedne balkanske porodice" u nacionalnom teatru
Portal AnalitikaIzvor

U predstavi koja je premijerno izvedena početkom aprila, igraju: Nada Vukčević, Aleksandar Radulović, Branimir Popović, Milivoje Obradović, Ana Vučković, Nikola Perišić, Žana Gardašević Bulatović, Jelena Nenezić Rakočević, Stevan Radusinović, Dejan Ivanić, Jovan Dabović i Maja Stojanović.

Tekst je na crnogorski jezik preveo Škeljzen Malići, a dramaturški ga je obradila Bojana Mijović. Lektorka je Dubravka Drakić, scenski pokret osmislila Tamara Vujošević Mandić, scenografkinja je Natalija Vujošević, kostimografkinja Lina Leković, kompozitor Žarko Mirković, uz Vjera Nikolić kao muzičku saradnicu, dok je dizajn svijetla uradio Mirko Radonjić. Izvršni producenti su Nela Otašević i Milivoje Lakić, a producent Janko Ljumović.

- Za mene je bitna transformacija: da antička priča funkcioniše u današnjem kontekstu. I koliko god vremena da je prošlo od Eshila, mi se, praktično, nijesmo promijenili. Taj bijes koji ljude vodi u rat je i dalje prisutan, ništa nije se ni promijenio. Sve se to i danas događa - kazao je Neziraj nakon premijere koja je ujedno prva zvanična saradnja između umjetnika sa Kosova i iz Crne Gore.

K.J.

Portal Analitika