Scena

"Sjećanja" Roberta Vernera u Nikšićkom pozorištu

Austrijski umjetnik Robert Verner prireće večeras koncert u Nikšićkom pozorištu od 20 časova, u okviru Programa podrške razvoju kulture u Nikšiću
"Sjećanja" Roberta Vernera u Nikšićkom pozorištu
Portal AnalitikaIzvor

Poznati pijanista, kompozitor, pjevač, pozorišni profesionalac, poznavalac muzike i zabavljač, prirediće veče pod nazivom "Rêverie" ("Sjećanja"), kroz koje će ga pratiti Ivan Ivanović na bubnjevima i Enes Zajnilović na basu. Biće to veče klasike, džeza i evergrina koje organizuju Nikšićko pozorište i Baletska škola "Princeza Ksenija" iz Podgorice, a pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i Opštine Nikšić.

Verner je počeo da uči klavir od svog oca, a školovanje je nastavio u Beču, gdje ga je fascinirala tamošnja muzička scena, prije svega, opera i džez. Tokom studija klavira u Bratislavi, polje interesovanja je proširio na različite muzičke stilove i žanrove, posebno džez, rok i pop muziku. Pjevačku karijeru započeo je operetskim repertoarom, a nastavio kao kontra tenor solista u Bečkoj državnoj operi, gdje je bio angažovan 25 godina. U međuvremenu, počeo je i da komponuje. Оbjavio је više kompakt-diskova sa svojim djelima, među kojima su "Emotion" (1995) i trilogija "Today", "Tomorrow", "Forever" (2010). Danas piše filmsku muziku, muziku za umjetničko klizanje, a autor je i mjuzikla "Grof Drakula" (2013). Od 2008. godine, posebnu pažnju posvećuje tematskim nastupima, poput "Classic meets jazz", "Bečke večeri", "Lične kompozicije", od kojih je neke izvodio i pred podgoričkom publikom. Priređuje i večeri na kojima uz svoju muziku čita tekstove etiopijskog princa Asfa-Vosena Aserata.

Portal Analitika