Scena

KALIČANIN: Premijera "Ćelave pjevačice" s namjerom u KIC-u "Zeta"

U šali kažemo - dešava se decentralizacija kulture, pritom misleći na cijeli gradski prostor. Golubovci, eto, pripadaju Podgorici tako da, slijedom stvari, očekujemo publiku iz oba grada, kazao je za Portal Analitika Ljubo Kaličanin, producent predstave "Ćelava pjevačica" koja će večeras premijerno biti igrana u KIC-u "Zeta" od 20 časova, u okviru DEUS-a.
KALIČANIN: Premijera "Ćelave pjevačice" s namjerom u KIC-u "Zeta"
Portal AnalitikaIzvor

Kako se navodi u najavi, tekst Ežena Joneska režirao je Slobodana Milatovića, a uloge tumače Ana Vučković, Bojana Malinovska, Dejan Ivanić, Petar Novaković i Aleksandar Gavranić. Kostime potpisuje Lina Leković, dizajn Suzana Pajović. A svima koji prate pozorišnu scenu u Podgorici i Crnoj Gori najpoznatija su dva imena: producent Ljubo Kaličanin, i reditelj Slobodan Milatović, koji je takođe uradio adaptaciju i scenografiju. "Ćelava pjevačica" je prva produkcija koju ekipa nekadašnjeg DODEST-a i FIAT-a radi za taj kulturno-informativni centar u Golubovcima.

1512celava1- U pitanju je jedan mali dio te ekipe: Slobo i Ljubo, kao neki prepoznatljiv tandem već godinama, a ekipa je, ipak, šira. Kako je došlo do te saradnje? Kao i u životu, sve se dešava igrom slučaja ili s namjerom. Ovoga puta to je bilo više s namjerom. Prvo je Slobo izrazio želju da napokon radi Joneskoa, i to "Ćelavu pjevačicu", pa sam ja onda to prihvatio. Zatim je krenula inicijativa od mene prema KIC-u "Zeta" u Golubovcima. Moram priznati da su oni to objeručke prihvatili. Dogovor je trajao vrlo kratko. Podržao nas je Sekretarijat za kulturu i sport Glavnog grada, uključila se i Gradska opština Golubovci. Brzo smo postavili budžet, brzo ga realizovali i u jednoj dobroj, pozitivnoj atmosferi uradili predstavu koja večeras ima premijeru - kazao je Kaličanin za naš portal.1512celava2On posebno ističe potpunu otvorenost i spremnost te institucije da radi ovakav tip projekta, a iz KIC-a "Zeta" najavljuju da ovaj komad predstavlja "otvaranje jedne nove scene i početak pozorišne produkcije i pozorišnog života u Golubovcima".

Kaličanin na kraju izražava nadu da će gledaoci biti ne samo publika iz Podgorice, koja je navikla da za Milatovićeve predstave ide i na vrh Lovćena i na peraške otoke, već i oni koji gravitiraju tom kulturnom centru.

1512celava3- Za mene je veoma značajan rad na ovoj predstavi, jer prvi put u svojoj dugogodišnjoj karijeri radim neki Joneskov tekst. "Ćelava pjevačica" je svakako njegov najznačajniji komad, a meni je sigurno jedan od omiljenijih dramskih tekstova koji je rediteljski veoma zahtjevan, jer je u osnovi komedija, a pri tom je napisan kao "antikomad", tj. drama apsurda. Tragajući za njegovim smislom, radikalno sam promijenio dramsku strukturu i rediteljski pokušao da mu dam formu bajke, a da pri tom sve ostvarim minimalnim glumačkim i scenskim sredstvima. Ovu predstavu bih želio da posvetim jednom od najvećih ex-Yu glumaca, Slobodanu Aligurdiću koji je porijeklom iz Zete, a svoje posljednje dane proveo je ovdje. Sve to sa željom da se njegovo ime obilježi otvaranjem nove pozorišne scene ili značajne manifestacije - riječ reditelja Slobodana Milatovića.

K.J.

1512celava4
Portal Analitika