Scena

Promocija monografije o Veljku Bulajiću na Cetinju

Monografija "Veljko Bulajić - Vlakom bez voznog reda u povijest filma" biće večeras promovisana u svečanoj sali Ministrtava kulture na Cetinju od 19 časova.
Promocija monografije o Veljku Bulajiću na Cetinju
Portal AnalitikaIzvor

O knjizi će govoriti ministar kulture Pavle Goranović, urednik monografije Božo Rudež, Andrej Nikolaidis, Gojko Kastratović, Branko Baletić, Milorad Popović i Veljko Bulajić, a program će voditi glumci Žana Gardašević i Danilo Čelebić.

Veljko Bulajić rođen je u Vilusima kod Nikšiča i smatra se jednim od najznačajnih crnogorskih i hrvatskih reditelja, proslavljeni autor filmova kao što su "Vlak bez voznog reda", "Kozara", "Bitka na Neretvi"... Njegovi filmovi prikazani su na svim velikim filmskim festivalima i gotovo u svim zemljama svijeta, a vidjelo ih je više od 500 miliona gledalaca. Osvajali su mnogobrojna priznanja i nagrade stručnih žirija, publike i novinara, poput nominacije za Oskara, UNESCO-ve nagrade "Kalinga", Zlatnog lava, Zlatne nimfe, desetak Zlatnih Arena, Nagrada AVNOJ-a, Trinaestojulska nagrada i Orden reda Danice hrvatske sa likom Marka Marulića. Bio je član žirija festivala u Kanu, Moskvi, Veneciji, San Sebastijanu.  Jedan je od rijetkih autora koji je imao privilegiju i čast da mu se francuska premijera "Kozare" održi u Luvru i da mu Pablo Pikaso izradi plakat za "Bitku na Neretvi".

Predstavljanje monografije omogućili su Ministarstvo kulture Crne Gore, Crnogorska kinoteka i hrvatska Izdavačka kuća "Zrinski".  

Foto: lupiga.com

Portal Analitika