Scena

RADONIĆ: Muzika je kao sport, traži da se stalno bude u tome i sa time

Mislim da je dobra stvar što nemamo previše pauze. Muzika, jednostavno, traži rad. To je kao sport: potrebno je da se stalno bude u tome i sa time, kazao je koncertmajstor ovog ansambla Marko Radonić.
RADONIĆ: Muzika je kao sport, traži da se stalno bude u tome i sa time
Portal AnalitikaIzvor

On se na sinoćnjem koncertu prvi put predstavio i kao solista u zahtjevnom Koncertu za flautu i violinu Bohuslava Martinua, uz koleginicu flautistkinju Marijom Đurđević-Ilić.

- Jako sam zadovoljan i srećan što sam prvi put ovdje nastupio kao solista - nadam se da nije i posljednji. Bilo mi je veliko zadovoljstvo i mislim da su kolege odradile jedan vanredno dobar posao. Imam samo pohvale za to. Lijepo smo se osjećali na bini i Marija i ja - publika je bila divna, a i dirigent i orkestar su nam mnogo pomogli u tome - kazao je on za Portal Analitika.

Kako je istakao, svi su mogli da uživaju u muzici češkog kompozitora Martinua.

- To je jedan koncert koji se, zapravo, rijetko izvodi. Pravo da vam kažem, nisam ni znao za taj koncert prije nego što sam došao ovdje i na tome radio sa maestrom Grigorijem Kraskom. Bilo mi je interesantno da čujem nešto novo, a još više - da možemo da ga izvedemo. Nadam se da je i publici prijala ta muzika, ta postromantika, neke nove skale, novi motivi, dosta ritmike i puno lirike.

Radonić je dalje podsjetio kako je ovo djelo rađeno za nesvakidašnji izbor dva visoko-sopranistička instrumenta, flaute i violine. Ipak, koncertmajstor CSO smatra da ga je Martinu vrhunski napisao te, iako je bilo "puno tehničkih problema na koje se ranije nije nalazilo ni u violiniskoj, ni u literaturi za flautu", bilo je zadovoljstvo da ga izvedu.

Članica CSO još od 2007. godine, prva flauta Marija Đurđević-Ilić nije često bila i solista u pratnji matičnog ansambla. O saradnji sa novim kolegom, ali i cijelim orkestrom, ona kaže da je bila odlična

- Odmah sam prepoznala Marka kao nekog ko će biti spreman na saradnju, samim tim što smo oboje mladi i, na neki način, zreli i u godinama kada već znamo šta hoćemo. Vrlo brzo smo krenuli da radimo, našli program i note za ono što želimo da predstavimo crnogorskoj publici. Ovo nije prvo izvođenje samo u Crnoj Gori, već u širem regionu, a na stranicama kao što je YouTube teško da možete naći i jedno izvođenje. Zaista smo srećni da je to bila prava premijera, da smo je dobro predstavili našoj publici i nadam se da će toga biti malo više - dodala je sagovornica Portala Analitika.

Naredni nastup CSO očekuje već 21. decembra, kada su na programu "Peleas i Melisanda" Jana Sibelijusa i Patetična simfonija Petra Ilijča Čajkovskog. Koncertmajstor Radonić smatra da je dobro to što orkestar nema previše pauze.

- Ovo je jedan malo brži tempo za Crnogorski simfonijski orkestar, ali mislim da su muzičari - bez problema - uživali u tome, a pretpostavljam i da jedva čekaju lijepi program koji sviramo naredni put. Duvači imaju solo, mi gudači imamo dosta da vježbamo kako bi svi uživali u Simfoniji br. 6 od Čajkovskog.

Energičan i uvijek raspoložen za nove poduhvate, Radonić bi, svakako, mogao da bude pravo rješenje i za vođu Crnogorskih gudača, ansambla poteklog iz CSO koji je Krasko vodio u vrijeme kada je bio koncertmajstor. No, naš sagovornik kaže kako o tome nije razmišljao.

- Ja sam, u suštini, kamerni muzičar i dugo godina sam u Beču vodio gudački kvartet. Zato ništa ne mogu da isključim. S druge strane, stigao sam u CSO prije tri mjeseca, pa se i dalje nekako upoznajem sa svim i svačim. Uglavnom - bilo bi mi zadovljstvo. Što god publika bude tražila, ja prihvatam, jer sam ovdje došao da zajedno uživamo - i mi muzičari i publika - zaključuje Radonić.

K.J.

Foto: MCCG/Duško Miljanić

Portal Analitika