Scena

Postavke Radulovića i Prelević u Narodnom muzeju u Kraljevu

Renomirani crnogorski umjetnici Siniša Radulovića i Ivanka Vana Prelević predstaviće se danas u Narodnom muzeju u Kraljevu, od 19 časova.
Postavke Radulovića i Prelević u Narodnom muzeju u Kraljevu
Portal AnalitikaIzvor

- Projekat, koji se realizuje na poziv Narodnog muzeja iz Kraljeva, uz podršku Ministarstva kulture Crne Gore, sastoji se iz dvije odvojene, kompleksne izložbe dvoje crnogorskih umjetnika koje će simultano biti predstavljene kraljevačkoj publici - navodi se u najavi ovog događaja, koji će zvanično otvoriti istoričar umjetnosti Ljubiša Simović.

Siniša Radulović predstaviće se izložbom "Flattened Fauna" koju je crnogorska publika imala priliku da vidi u oktobru u galeriji Atelje "Dado" na Cetinju. Postavku čini serija digitalnih printova i video rad koji su nastali kao rezultat kompleksnog istraživanja.

- Radulović kombinuje retro fotografije bizarnog ili opscenog karaktera iz virtuelnih datoteka sa fragmentiranom privatnom arhivom rekreiranih sjećanja na bezuslovnu, idiličnu očevu ljubav stvarajući nerazlučivu, bolnu mješavinu memorijalnog i stvarnog. Tako stvara barokno raskošne, iscenirane, apsurdne prizore čija neočekivana iskliznuća destabilizuju razlike između kreiranog i preuzetog, budeći povišen emotivni naboj kod posmatrača - zapisala je istoričarka umjetnosti Ljiljana Karadžić.

Njen kolega Ljubiša Simović navodi kako se umjetnički rad Radulovića kreće po spirali život - smrt - život, "sa jasnom namerom provociranja i iskušavanja drame konačnog nestajanja, nabrajanjem apsurdnih, često komičnih mostova ka onostranim, opet, nejasnim, a željenim prostorima".

- Tako je, rekao bih, nastao svojevrstan "faunarijum", kao savršena, a barokna pukotina u telu ništavila, pre i posle postojanja, po aršinima čoveka rođenog iz ničega sa jednom jedinom misijom, da svojom egzistencijom potvrdi istinitost ničega. U tome se ogleda i groteskna potreba čoveka da pobegne od spoznaje suštine fenomena smrti u nikada dosanjani san da se nastavi i sa one strane - dodao je Simović.

0112sinisaIvanka Vana Prelević ovog puta se predstavlja izložbom ambijentalnh instalacija i objekata pod nazivom "U snu san", koje je podgorička publika vidjela tokom oktobra u Perjanikom domu.

- Sprovodeći neodvojivo spiritualna i supstancijalna istraživanja, Vana Prelević kontinuirano stvara simboličke strukture koje svoju snagu djelovanja izvode iz finog stabilizovnja razlika i koegzistencije fizičkog i duhovnog, konkretnog i opšteg, saznajnog i nedokučivog. Iako vrlo koncentrisana na same materijale, njihovu fizičku supstancijalnost i plastička svojstva, umjetnica izvlači na površinu simbolično i imaginarno, stvarajući fikcionalni višak koji njene instalacije i objekte čini auratičnim - smatra Karadžić.

- Ovde se susreće lirska ženska priroda, krhka i ranjiva, tiha, a raspevana sa epskim, dramatičnim mitološkim i bučnim harmonijskim sklopom. Ako je ekologija otvorenog polja u nedovoljno s(a)vesnom društvu bila u središtu njene angažovane, a tihe prirode, onda je to polje ospoljilo samu bit egzistencije jedne žene u jednom, ne tako blagonaklonom istorijskom, tradicijskom i savremenom svetu. Aktuelni umetnički ciklus Ivanke Vane Prelević je kontinuirano angažovan i ponovo ekološki, ali ovog puta se radi o ekologiji duhovnih i duševnih napora da umetnik lekovito deluje u ne tako dobronamernom i bezazlenom okruženju - zapisao je Simović u katalogu koji prati pomenutu izložbu.

Portal Analitika