Scena

Borjan Canev diriguje CSO na koncertu u Podgorici

Crnogorski simfonijski orkestar prirediće večeras koncert na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta od 20 časova. Orkestrom će dirigovati Borjan Canev, a solistkinja je Katrina Sederkenji.
Borjan Canev diriguje CSO na koncertu u Podgorici
Portal AnalitikaIzvor

Nakon dvije uspješne saradnje, dirigent Makedonske filharmonije i stalni gostujući dirigent Sofijske filharmonije ponovo će se naći pred CSO, s kojim će izvesti uvertiru za operu "Figarova ženidba" Volfganga Amadeusa Mocarta, Koncert za gitaru i orkestar "Aranhuez" španskog kompozitora Hoakina Rodriga i Simfoniju broj 102 u B-duru Franca Jozefa Hajdna. Za razliku od do sada izvođenih, Rodrigov koncert izvešće harfistkinja Katrina Sederkenji, dobitnica mnogobrojnih nagrada na internacionalnim takmičenjima i prva harfa Orkestra iz Duizburga. Transkripciju "Aranhueza" za harfu i orkestar uradio je Nikanor Zabaleta.

Borjan Canev diplomirao je na Fakultetu muzičke umjetnosti u Skoplju. Pohađao je master studije na Državnoj muzičkoj akademiji u Sofiji, a postdiplomske studije završio je na Kraljevskom koledžu u Londonu. Nakon uspješnog debija sa Sofijskom filharmonijom 2004. godine, uslijedili su brojni angažmani sa ovim bugarskim orkestrom, a od juna 2006. izabran je kao njihov redovni gostujući dirigent. Od 2007. godine je profesor na Fakultetu muzičke umjetnosti u Skoplju. Pored Makedonske i Sofijske filharmonije i Londonskog simfonijskog orkestra, Canev je sarađivao sa Simfonijskim orkestrom Radija Makedonije, ansablom Sinfonietta iz Sofije, orkestrom Makedonske opere i baleta, Kraljevskog koledža za muziku u Londonu, Državne muzičke akademije u Sofiji, simfonijskim orkestrom "Stanislav Binički" iz Beograda, kamernim orkestrom "Bankja" i dr. U oktobru ove godine dirigovao je Makedonskim filharmonijskim orkestrom na turneji po Americi.

Katrina Sederkenji je međunarodno priznata harfistkinja, dobitnica mnogobrojnih nagrada na internacionalnim takmičenjima u Austriji, Britaniji, Belgiji, Mađarskoj i Rusiji. Počela je da svira harfu sa 12 godina, a sa 16 je upisala studije na Univerzitetu za Muziku i scenske umjetnosti u Beču. Godine 2013. diplomirala je na Visokoj školi za muziku u Frankfurtu. Kao aktivan član, Sederkenji je nastupala sa mnogim orkestrima poput Gevandhaus orkestra iz Lajpciga i orkestra Bečke opere. Sarađivala je sa renomiranim dirigentima kao sto su: Pjer Bulez, Rikardo Muti i Herbert Blomsted. Kao kamerni muzičar nastupala je sa članovima filharmonije iz Duizburga, Bečke filharmonije i Gevandhaus orkestra. Sederkenji je 2009. godine premijerno izvela "Poeme" Majkla Kimbela za violinu i harfu, pisanu za nju i njenog oca, violinistu Nandora Sederekenjija. Trenutno je angažovana kao prva harfa orkestra iz Duizburga.

Portal Analitika