Scena

DEAC: "Stega" završna postavka rezidencijalnog boravka Evgenije Čajkovske

Izložba "Stega" ukrajinske umjetnice Evgenije Čajkovske, biće sjutra otvorena u Dukley Art Centru u Kotoru, u zgradi nekadašnje "Jugooceanije", u 17 časova.
DEAC: "Stega" završna postavka rezidencijalnog boravka Evgenije Čajkovske
Portal AnalitikaIzvor

Ta postavka je završni čin njenog boravka u okviru rezidencijalnog programa Dukley European Art Community.

- Kao i kod većine umjetnika koji su od početka 2015. godine boravili u Budvi i Kotoru, u okviru programa DEAC-a, i Evgenija Čajkovska je na neki način svoje radove artikulisala kroz susret vlastitih umjetničkih uvjerenja i doživljaja kulture / tradicije / prirode zemlje u kojoj gostuje. Otuda i naziv njene izložbe - pozajmljen od ključnog, možda i najvažnijeg dokumenta - koji svjedoči o konstituisanju moderne crnogorske države - navodi se u najavi ove izložbe.

Umjesto uobičajenog, narativnog statementa uz izložbu, umjetnica je ispisala sljedeću, nezavršenu, listu pojmova: rođenje, život, životinja, želja, zabrana, granica, teritorija, krhotina, cjelina, cilj, vrijednost, obrazloženje, uspostavljanje, preživljavanje, prednosti, akumulacija, blago, borba, igra, lov, zaprepaštenje, nasilje, estetika, pamćenje, istorija, kontrola, vlast...

- U odnosu na "Stegu" ova lista pojmova ima samo indirektnu relaciju... Zbog toga će ovi pojmovi biti odštampani na papiru, a posjetioci će moći da dopisuju sopstvene pojmove, motivisani susretom sa izloženim djelima - stoji u pozivu za ovu postavku.

Portal Analitika