Scena

Zvuci Indije na koncertu u Modernoj galeriji

Trio kojeg predvodi jedan od vodećih izvođača klasične indijske muzike na bansuri - flauti od bambusa - Nitianand Haldipur, nastupiće večeras u Modernoj galeriji Muzeja i galerija Podgorice od 20 časova.
Zvuci Indije na koncertu u Modernoj galeriji
Portal AnalitikaIzvor

Uz Haldipura, nastupiće još Udairaj Karpur na tabli i Ramanatan Krišna Kumar na tampuru.

Kako se navodi u najavi ovog događaja, Nitianand Haldipur dobitnih je najvišeg priznanja za doprinos indijskoj klasičnoj muzici koje dodjeljuje Nacionalna akademija izvođačkih umjetnosti u Nju Delhiju. Njegov bogati repertoar širi se od klasične indijske muzike, do eksperimentalne fuzije. Sljedbenik je genijalne muzičarke Padma Bušan Smt Anapurna Devi "koja predstavlja čistu srž visoko poštovanog muzičkog nasljeđa". Haldipur je rođen u Bombaju, u pobožnoj porodici koja je bila pravi ambijent za razvoj njegovog skrivenog muzičkog talenta. Njegov prvi "guru" koji ga je upoznao sa umjetnošću, tehnikom i estetikama sviranja na indijskoj flauti bio je njegov otac, Šri Niranjan Haldipur. Tokom dvije decenije Nitiananda su obučavali Pandit Čidanand Nagarkar i Pandit Devendra Murdešvar. Njegov talenat je istinski procvjetao nakon 1986. godine, zahvaljujući Anapurni Devi koja ga je prihvatila kao svog učenika. Pod njenim nadzorom, sviranje Haldipura dobilo je uglađenu tonsku ljepotu, ritmičku eleganciju, dubinu, zrelost i novu dimenziju. Njegovu muziku objavile su izdavačke kuće Magnasound i Lineage.

Suorganizatori koncerta su Ministarstvo kulture i Ambasada Indije u Beču, a glavni sponzor turneje Indijski savjet za kulturne odnose.

 

Portal Analitika