Scena

Kotorska koncertna sezona: Jovan Kolundžija u Crkvi Svetog Duha

Muzička škola "Vida Matjan" iz Kotora, u saradnji sa festivalom KotorArt - Don Brankovi dani muzike, ponovo je pokrenula Kotorsku koncertnu sezonu, program koji će biti priređivan od novembra do juna.
Kotorska koncertna sezona: Jovan Kolundžija u Crkvi Svetog Duha
Portal AnalitikaIzvor

Kako se navodi u najavi, sezonu će otvoriti proslavljeni srpski violinista Jovan Kolundžija, koji će uz klavirsku korepeticiju Nade Kolundžije, večeras nastupiti u Crkvi Svetog Duha od 20 časova, a u okviru proslave 21. novembra, Dana Kotora.

Prema riječima direktorice škole "Vida Matjan", Laure Jovanović, publika u Kotoru svakog mjeseca biće u mogućnosti da čuje tri do četiri koncerta.

- Ovom sezonom škola i Don Brankovi dani muzike žele da ožive zimski period i vrate gradu makar dio onoga što on zaslužuje - umjetnički i kulturni sadržaj koji neće biti namjenjen samo turistima i gostima grada već, prije svega, Kotoranima i Bokeljima, i naročito učenicima i profesorima muzičke škole. Kotor bi na ovaj način bio jedini grad u zemlji sa redovnom koncertnom sezonom. Sa druge strane, s obzirom na to da će većina umjetnika koja će nastupiti u Kotoru, ujedno držati i kratke masterclass-ove, to će biti odlična prilika učenicima da besplatno sarađuju sa umjetnicima, i naročito sa profesorima koji predaju na različitim univerzitetima u regionu, ali i u zemlji.

2011lauraJovanović dalje navodi da će ova sezona biti posvećena afirmisanju gudačkih instrumenata, tačnije violine, što je razlog da u Kotor u narednim mjesecima nastupe dvojica poznatih violinista.

- Zato započinjemo Kotorsku koncertnu sezonu sa sjajnim violinistom Jovanom Kolundžijom, a zatvoramo našim Romanom Simovićem, već proslavljenim violinistom i koncertmajstorom Londonskog simfonijskog orkestra. Pored koncerta poznatih profesora i umjetnika, biće tu i koncerata učenika, studenata, profesora svih muzičkih škola, raznih kamernih sastava itd. Kotorska koncertna sezona ne obiluje budžetom, ali obiluje entuzijazmom i riješenošću da uspije. Nadamo se da će u godinama koje dolaze kroz scene grada proći značajnija imena umjetničke muzike, ne samo Crne Gore, već i mnogo šire - ističe direktorica kotorske Muzičke škole.

Ona je takođe navela da će, osim Koludžije i Simovića, u Kotor stići i violinista Valerij Ojstrah, flautistkinja Laura Levai-Aksin, violončelista Isak Haračić, harfistkinja Flora Saki, pijanistkinja Ljiljana Vukelja i gitarista Domeniko Đudiće.

Portal Analitika