Scena

Gagovićeva "Geometrija" u Galeriji "Centar"

Izložba slika Veska Gagovića, pod nazivom "Geometrija", biće večeras otvorena u Galeriji "Centar" Centra savremene umjetnosti Crne Gore u 20 časova.
Gagovićeva "Geometrija" u Galeriji "Centar"
Portal AnalitikaIzvor

Postavku, koja publika može da pogleda do 15. decembra, otvoriće istoričarka umjetnosti Nataša Nikčević.

Vesko Gagović rođen je 1963. godine u Nikšiću. Diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu 1988. godine, gdje je 1991. godine završio poslijediplomske studije slikarstva. Samostalno je izlagao u Sarajevu, Podgorici, Nikšiću, Beogradu, Budvi, Novom Sadu, Oslu, Igalu i Cetinju, kao i na brojnim značajnim kolektivnim izložbama u zemlji i inostranstvu.

- Raniji radovi imaju za cilj da naglase genezu u njegovom opusu sve do novih slika, nastalih u periodu 2013-15. pod nazivom „Geometrija“. To su kvadratni formati, vibrantni paterni op-artističke provenijencije. Mijenja se koloristička skala, što je najeksplicitnija promjena, jer sada umjetnik ispituje potencijal boje... U novim radovima bitan je ritam kao sveukupna supstancionalna kategorija. Odnosi između materije, boje i forme predstavljaju logično i postupno izgrađivani sistem razrješavanja složenih problema plastičko-značenjskog korpusa likovne cjeline. To su i razlozi egzistencije samog čina slikanja. Slika biva lišena značenja u konvencionalnom smislu čime se upravo artikuliše čisto plastičko jezgro vizuelne situacije - zapisala je Nikčević u uvodnom tekstu kataloga ove izložbe.

Portal Analitika