Scena

Koncert nagrađivanog gitariste Johanesa Molera u Velikoj sali

Švedski gitarista i kompozitor Johanes Moler prirediće večeras koncert u Velikoj sali Kulturno-informativnog centra "Budo Tomović" od 20 sati, u okviru koncertnog ciklusa "Laureati međunarodnih takmičenja".
Koncert nagrađivanog gitariste Johanesa Molera u Velikoj sali
Portal AnalitikaIzvor

Na repertoaru će biti djela Karela Arnoldusa Krejvangera, Agustin Bariosa Mangorea, Keneta Hila, ali i kompozicije koje sam potpisuje.

Johanes Moler diplomirao je sa počastima na Kraljevskom muzičkom koledžu, gdje je studirao gitaru u klasama Gerija Rajana, Karlosa Bonela i kompoziciju u klasi Vilijama Mivala. Magistrirao je na Kraljevskom konzervatorijumu u Hagu u klasi Zorana Dukića. bio je stipendista Kraljevskog konzervatorijuma, čime su mu omogućeni privatni časovi kod Pavela Stejdiloa u Češkoj i Dušana Bogdanovića u SAD. Drugu magistarsku diplomu stekao je na Konzervatorijumu u Amsterdamu, gdje je studirao gitaru u klasi Leksa Eišenhada, a kompoziciju u klasi Ričarda Ajresoma.

Moler je osvojio publiku širom svijeta harizmatičnim i emotivnim nastupima. Godine 2010. osvojio je prvu nagradu na najprestižnijem gitarskom takmičenju koncertnih umjetnika vodeće organizacije za klasičnu gitaru - Američke fondacije za gitaru. Kako se navodi u najavi, njegovo izvođačko umijeće doseže daleko iznad uobičajnih granica sviranja gitare, što je dokazao 2008. godine pobjedom na holandskom takmičenju Vriendenkrans koje se priređuje za sve instrumentalne kategorije. Naredne godine, osvojio je još jednu prestižnu nagradu - European Guitar Award - koja se dodjeljuje gitaristima-kompozitorima za njihova originalna djela pisana za solo gitaru.

Ulaz na koncert je besplatan.

Portal Analitika