Scena

Premijera u "Zetskom domu": "Dnevnika ludaka" je priča o surovosti i rigidnosti sistema

Monodrama ''Dnevnik ludaka'' koju je po motivima pripovjetke Nikolaja Vasiljeviča Gogolja režirala Mirjana Medojević, biće sjutra premijerno igrana u Kraljevskom pozorištu "Zetski dom" od 20 časova.
Premijera u "Zetskom domu": "Dnevnika ludaka" je priča o surovosti i rigidnosti sistema
Portal AnalitikaIzvor

Uvodeći u priču o procesu rada na predstavi, Medojević je najprije istakla zadovoljstvo što je imala priliku da radi upravo na ovom tekstu koji ocjenjuje izuzetno aktuelnim.

- Zašto ludak, je li ludak, šta ako nije ludak... pitanja su sa kojima smo se svakodnevno suočavali. Opet ću Nabokova pozvati u pomoć: ne možete čovjeka dovesti u apsurdu situaciju, ako je čitav svijet u kome on živi apsurdan. Ciljam na to da je biti ludak veoma relativan pojam. Uvijek se postavlja pitanje - lud u odnosu na koga i prema čijem sudu? O tome od mene svakako bolje govori From, ali čijenica je da ta ideja o normalnom pojedincu u nenormalnom društvu osnovno polazište ove predstave - kazala je ona uoči premijere.

- U tematskoj ravni, ovo je priča o ugnjetavanju čovjeka i njegovoj pobuni. Takođe, ovo je priča o poslušnosti, o definisanosti društvenih uloga, o surovosti i rigidnosti sistema, o tankoj granici između ludila i normalnosti. Insistiranje na traženju naših neosviještenih motivacija, naših kompleksa i slabosti, ali i na akumuliranju snage da se, kao pojedinci, konfrontiramo (ne)normalnom društvu, ciljevi su kojima se ova predstava otvara ga gledaocu - zapisala je rediteljka o ovom svom ostvarenju.

1011dnevnik1Uloga je povjerena renomiranom glumcu Zoranu Vujoviću, koji je pohvalio rad rediteljke.

- Radi se o mislećem pozorišnom autoru uz kojeg je, uprkos tome što nijesam mislio da će ikada raditi monodramu, uspio u ovoj ulozi da sumiram sve što sam kao glumac iskusio kroz trinaestogodišnji rad - dodao je Vujović.

Dramaturgiju i prevod teksta uradio je Ljubomir Đurković, dizajn svijetla Mirko Radonjić i Medojević. Muziku potpisuje Rade Vukčević, a dodatni izbor uradili su glumac i rediteljka. Ona je takođe osmislila scenografiju, a Vujović kostim. Video je režirao Gojko Berkuljan.

Prve reprize najavljene su za 12. i 13. novembar u istom terminu. Informacije i rezervacije karata mogu se dobiti putem telefona 067 / 428 - 655.

Portal Analitika