Scena

Slovenija i Sloveni na izložbama u Nikšiću i Kotoru

Izložbe na kojima će biti predstavljena Slovenija, biće sjutra otvorene u Nikšiću i Kotoru.
Slovenija i Sloveni na izložbama u Nikšiću i Kotoru
Portal AnalitikaIzvor

Kolektivna izložba "Slovenačka grafika" koju čini izbor iz zbirke Galerije solidarnosti iz Kotora, biće otvorena u nikšićkoj Galeriji "Ilija Šobajić" u 19 časova. Organizatori su kotorski Centar za kulturu "Nikola Đurković" i Muzeji Kotor, a u okviru Programa podrške razvoju kulture u Nikšiću.

Istog dana ministar kulture Pavle Goranović otvoriće postavku "Slovenski karnevali" u Pomorskom muzeju u Kotoru, u 19 časova.

Osnova izložbe su kulturne vrijednosti i tradicija koje su zajedničke svim slovenskim zemljama. Na 60 izloženih panoa predstavljeni su karnevali u 12 slovenskih zemalja, sa atraktivnim fotografijama i autentičnim maskama. Izložbu je realizovala međunarodna organizacija Forum slovenskih kultura pod pokroviteljstvom UNESCO.

Izložba je nastala 2014. godine u okviru obilježavanja desetogodišnjice postojanja Foruma slovenskih kultura. Nakon predstavljanja u sjedištu UNESCO-a u Parizu, izložba je bila organizovana u Pazinu, Ljubljani, Beogradu i Banja Luci. Izložbu će do kraja 2016. godine vidjeti posjetioci svih zemalja učesnica Foruma.

Portal Analitika