Scena

Veče sjećanja na Andriju Krstulovića u Kotoru

Hrvatsko građansko društvo Crne Gore Kotor, kotorski ogranak Matice crnogorske i Hrvatska matica iseljenika - ogranak Split prirediće danas omaž Andriji Krstuloviću u Galeriji solidarnosti od 20 sati i 30 minuta.
Veče sjećanja na Andriju Krstulovića u Kotoru
Portal AnalitikaIzvor

O čuvenom vajaru i njegovom životu govoriće Tihomila Krstulović Becker, Vesna Vičević i Branka Bezić Filipović, dok će u muzičkom programu učestvovati violinistkinja Dušica Kordić.

Andrija Krstulović rođen je 1912. godine u Splitu. Od 1948. godine do 1954. godine predaje na Umjetničkoj akademiji u Zagrebu, a od 1959. do 1983. na Višoj pedagoškoj školi u Splitu. Od 1970. godine posvetio se skulpturama malog formata u terakoti. Još kao srednjoškolac upoznao je Ivana Meštrovića, koji ga je nakon završetka studija, kao rektor Akademije, odabrao za specijalizaciju. Krstulović je klesao neke od Meštrovićevih najpoznatijih monumentalnih skulptura kao što su karijatide na beogradskoj Avali i Njegoša i karijatide mauzoleja na Lovćenu. Kako je ranije zapisano, "pravi spektakl u Splitu bio je 1954. godine kad su iz jablaničkog kamenoloma stigli golemi granitni monoliti iz kojih je Krstulović pune četiri godine klesao lik Petra Petrovića Njegoša težak 28 tona i dvije karijatide visoke preko četiri metra, prema zamisli Ivana Meštrovića za mauzolej na Lovćenu". Krstulovićeva "Djevojka s jaretom" iz 1963. godine u vlasništvu je britanske kraljice Elizabete II, skulpture "Majka i dijete" spomenik Antu Trumbiću, reljef Hrista (skulpture za Crkvu Sv. Marka), trajno su obogatile Split, koji mu je 1982. dodijelio nagradu za životno djelo.

Portal Analitika