Scena

"Velika depresija" Boruta Peterlina na Cetinju

Izložba slovenačkog fotografa Boruta Peterlina pod nazivom "Great Depression" ("Velika depresija"), a čija je kustoskinja Mirjana Dabović-Pejović, biće večeras otvorena u Ateljeu "Dado" na Cetinju od 19 časova.
"Velika depresija" Boruta Peterlina na Cetinju
Portal AnalitikaIzvor

Dan kasnije u istom prostoru će od 11 časova biti priređena prezentacija njegovih radova, a Peterlin će ujedno demonstrirati fotografsku tehniku iz 1851. godine, mokri kolodijum na staklu.

- Serija fotografija pod nazivom "Velika depresija" bilježi stvari koje su radnici ostavili za sobom nakon što su njihove kompanije bankrotirale. Nakon što je posljednji radnik posljednje smjene ugasio svjetla... Želim da posmatrač osjeti da su ovakvi događaji prepušteni dijelu istorije koji ne može da se ponovi jer je društvo naučilo lekciju. Uprkos starinskom fotografskom procesu, ne pokušavam da zamaskiram savremenu temu. Starost procesa u kombinaciji sa temom naglašava tenziju između naslova i estetike naspram dokumentarne prirode savremenih događaja - zapisao je Peterlin o ovoj postavci.

Peterlin je diplomirao na praškoj Akademiji FAMU, gdje je stekao diplomu iz fotografije. Postdiplomske studije završio je u Londonskoj štamparskoj školi. Godine 2000. dobio je stipendiju u "Benetonovom" Istraživačkom centru za komunikacije "Fabrica" i počeo da radi sa Olivijerom Toskanijem. Godinu kasnije osnovao je Festival dokumentarne fotografije Fotopab gdje je sedam godina vršio funkciju umjetničkog direktora. Saradnju sa slovenačkim nedjeljnikom "Mladina" otpočeo je 2003, a od 2006. do 2011. bio urednik fotografije ovog cijenjenog časopisa, sa kojim je saradnju nastavio kao fotoreporter. Peterlin je pažnju usmjerio na "starinsku avangardu" - fotografske tehnike 19. stoljeća, sa posebnim akcentom na tehniku mokre kolodijske ploče. Izlagao je u galerijama širom svijeta, pored ostalog u Tokiju, Izmiru, Berlinu, Londonu, Kaunasu, Šangaju, Krakovu i, naravno, Ljubljani.

Portal Analitika