Scena

Felinijevi filmovi u sali DODEST

Revija filmova poznatog italijanskog režisera Federika Felinija biće priređena u okviru filmskog programa Kulturno-informativnog centra "Budo Tomović" od sjutra do 14. oktobra, u sali DODEST od 20 časova, a ulaz je besplatan.
Felinijevi filmovi u sali DODEST
Portal AnalitikaIzvor

Ciklus će otvoriti satirična drama "Amarkord" iz 1973. godine, u kojoj glavne uloge tumače Magali Noel, Bruno Zanin i Pupela Mađo. U utorak je na programu "Sladak život" ("La dolce vita", 1960), a u srijedu "Ulica" ("La strada", 1954).

- Debitantsko djelo filmskog velikana Federika Felinija (Federico Fellini) je "Svjetla varijetea" (1950) koji režira s Albertom Latuadom. Tematika i problematika neorelizma koja je bila na socijali i na ekonomskim nedaćama postupno se premješta ka psihološkim sadržajima. Taj filmski trend, čiji je najistaknutiji predstavnik Felini nazvan je neorealizam duše. Nije zato neobično što su motivi prvog Felinijevog samostalno režiranog filma "Bijeli štrajk" (1952) bile baš iluzije, čovjekova zaokupljenost nečim ispraznim. U tom smislu još je određenije prvo njegovo remek-djelo "Dangube" (1953) koji je nagrađen Srebrnim lavom na Mostri u Veneciji. Gubitak smisla života biće tema mnogih njegovih filmova, a jedan od njih je "Ulica" (1954) za koji je dobio prvi od četiri Oskara za najbolji strani film. Felini zatim režira još dva filma čiji su glavni junaci ljudi s društvene margine - "Probisvijet" i "Noći Kabirije" koji će mu donijeti Oskara. Nakon trogodišnje pauze počinje novi razvojni stepen njegovog stvaralaštva, pa u tom periodu nastaju "Sladak život" (1959), "Satirikon" (1969) i film "Osam i po" koji je nagrađen Oskarom, a u nekim anketama filmskih kritičara proglašen je najuspješnijim filmom nakon 1960. godine. U tom periodu nastaju i filmovi: "Rim", "Grad žena", "Klovnovi", "Kazanova", "Plovi brod", "Đulijeta od duhova" i "Amarkord" iz 1973. godine, u kome govori o svom djetinjstvu i za koji dobija četvrtog Oskara. Pred sam kraj života osvaja i petog Oskara - za cjelokupni doprinos filmskoj umjetnosti - navodi se u biografiji čuvenog umjetnika.

Portal Analitika