Scena

FIAT nastavlja program: "Moja Bosna" na sceni KIC-a

Program ovogodišnjeg Festivala internacionalnog alternativnog teatra - FIAT traje se i nakon zvaničnog zatvaranja manifestacije, i to večerašnjim izvođenjem predstave "Moja Bosna" u Velikoj sali podoričkog KIC-a "Budo Tomović" od 21 čas.
FIAT nastavlja program: "Moja Bosna" na sceni KIC-a
Portal AnalitikaIzvor

U ovoj produkciji poljskih teatara "Nie-Taki" i "Teatra Modžejevske" nastaloj po tekstu Katažine Knihalske i u režiji Jaceka Glomba, igraju: Alina Čiževska, Magda Drab, Helena Ganjalijan, Marta Karmovska, Jan Kohanovski, Hubert Kulač, Adam Pjetšak, Albert Pišk, Bartoš Tužinjski i Gžegož Vojdon.

Predstava "Moja Bosna" donosi priču o poljskim reemigrantima koji su pred kraj XIX vijeka otišli u Bosnu iz Galicije, Volinja i Bukovine, a nakon 1945. godine su se vratili u Poljsku i naselili se u okolini Boleslavjeca, grada u Donjoj Šleziji na zapadu Poljske, blizu granice s Njemačkom.

- Koristimo istoriju, kulturu i jugoslovenske običaje, koji su u regionu Boleslavjeca stalno živi. Ne stvaramo folklornu priču, već pokazujemo kako je teško, ali i živopisno nastavljanje svoje tradicije među ljudima za koje ona biva egzotična. Najteži izazov za tu poljsko-bosansku priču je pokazivanje bolnih trenutaka istorije balkanskih naroda koji i dalje za mnoge predstavljaju tabu temu - navode autori ovog komada koji se prikazuje o okviru programske cjeline FIAT Repertoar.

Portal Analitika