Scena

DEAC: "Ozvučena" izložba u Dukley Art Centru

Svečano otvaranje zajedničkog projekta mladih umjetnika slikara Gljeba Skubačevskog iz Moskve i kompozitora Sergeja Hismatova, pod nazivom "Spiritus ubi vult spirat", biće danas priređeno u Domu umjetnika u Kotoru od 19 časova, u sklopu redovnog Dana otvorenih vrata u Dukley European Art Community.
DEAC: "Ozvučena" izložba u Dukley Art Centru
Portal AnalitikaIzvor

Kako novode iz DEAC-a, ova "ozvučena" izložba rezultat je saradnje dva umjetnika koja je nastala tokom njihovog boravka u sklopu redovnog rezidencijalnog programa DEAC.

- Mislim da smo i Sergej i ja u jednom trenutku shvatili da ovo naprosto mora da se uradi. Učinilo nam se, naime, da će njegova muzika i moje slike dobro egzistirati zajedno. Svojom muzikom Hismatov otvara portal ka drugoj dimenziji... Željeli smo da posjetilac i sam zaroni u novu dimenziju, u drugu realnost, u kojoj, ako hoćete, postoje sopstveni zvuci i sopstveni život - kazao je Skubačevski o ovoj izložbi.

- Odmah su mi se dopali radovi Gljeba, napravljeni od toalet papira. A kada je predložio da "ozvučim" izložbu tih radova, odmah sam shvatio kako to mora da zvuči. Potom sam ga pozvao da posluša moju muziku i intuitivno smo shvatili da naš rad savršeno odgovara jedan drugom. Tako smo se i udružili. Naziv izložbe "Spiritus Ubi vult spirat" je dio čuvenog citata iz "Biblije": "Spiritus ubi vult spirat; et vocem eius audis, sed nescis unde veniat aut quo vadat" (Jovan 3:8), što u prevodu znači: "Vjetar duva kako hoće. Ti čuješ njegov šum, ali ne znaš odakle duva". Učinilo nam se da je ovaj citat najpogodniji literarni izraz za naš zajednički rad, pri čemu treba naglasiti da religiozna referenca iskaza apsolutno nije uticala na nas - dodaje Hismatov.

Portal Analitika