Scena

Psihološki naboj "Digitalnih mutanta" Perića i Stojanov

Izložba fotografija "Digitalni mutanti" umjetničkog tandema iz Beograda Vladimira Perića i Milice Stojanov biće večeras otvorena u Galeriji "Centar" Centra saremene umjetnosti Crne Gore u 20 časova.
Psihološki naboj "Digitalnih mutanta" Perića i Stojanov
Portal AnalitikaIzvor

Postavku će otvoriti istoričarka umjetnosti Nataša Nikčević

- Uporišta za poetiku Vladimira Perića i Milice Stojanov kao da se čitaju u stavu Džeromija Rifkina "Ko kontroliše gene, taj kontroliše 21.vijek". Radovi se uslovno mogu podijeliti na dvije grupe, jednu čiji ikonografski sloj čine životinje i to: gušter, kornjača, jelenak, zmija, morska zvijezda, i drugu, s motivom genetički modifikovanog kukuruza. Razlike, mutacije i modifikacije otvaraju značenja koja su polivalentna, ali i klizajuća, nepostojana, ezoterična. Jak psihološki naboj sljedeća su uvezujuća ovojnica Digitalnih mutanata. Ekspresivnost prizora najeksplicitnija je na fotografijama životinja, dok su neke fotografije kukuruza lišene ovog naboja i prije su tanane, lirske, treperave, što je postignuto majstorskom upotrebom svijetla, odnosno skenera. Mijenja se svjetlost, obojenost, tekstura, oblik, ali sadržaj je memorisanje, iluzija, odnosi, uzročnost, relacije, identitet, mutacije - zapisala je ona u katalogu za ovu izložbu.

Vladimir Perić je multimedijalni umjetnik, prisutan na sceni savremenog stvaralaštva gotovo tri decenije. Izlagao je pod pseudonimom "Talent" od 1986. do 1996, i kao osnivač i član umjetničke grupe Talent Factory od 1996. do 2006, nakon čega je počeo projekat Muzej djetinjstva koji bi formalno trebalo da se završi 2016. godine. Izlagao je na više od šezdeset samostalnih izložbi i na više od dvije stotine grupnih izložbi u domaćem i međunarodnom kontekstu. Primio je i neka od najznačajnijih priznanja za djelovanje u vizulenoj umjetnosti, poput Politikine nagrade iz Fonda "Vladislav Ribnikar" (2006) za izložbu "Made in Yugoslavia" u beogradskoj galeriji "Haos" ili učešća na 55. Bijenalu u Veneciji (2013) u okviru izložbe "Nema ničega između nas" u Nacionalnom paviljonu Srbije.

Istoričarka umjetnosti Milica Stojanov bavi se istraživanjem i pisanjem u oblasti kolekcionarstva, muzejskih praksi i savremenog umjetničkog stvaralaštva. Sa Perićem je zajednički rad počela kroz projekat "Muzeja djetinjstva", a od 2013. nastupaju kao tandem stvarajući i izlažući zajedničke vizuelne i pisane cjeline u različitim umjetničkim medijima.

Postavka u Galeriji "Centar" može se pogledati do 22. oktobra.

Portal Analitika