Scena

Filip David gost XVIII Nikšićkih književnih susreta

Dobitnik NIN-ove i nagrade "Meša Selimović", srpski pisa Filip David, biće sjutra gost XVIII Nikšićkih književnih susreta, na Sceni 213 od 20 časova.
Filip David gost XVIII Nikšićkih književnih susreta
Portal AnalitikaIzvor

Kroz priču o njegovom stvaralaštvu publiku će voditi Božo Koprivica.

Poznati autor dobitnik je nagrada za najbolji roman objavljen u 2014. godini "Kuća sećanja i zaborava".

Filip David rođen je 1940. godine u Kragujevcu. Srpski pisac jevrejskog porijekla, bio je dugogodišnji urednik Dramskog programa Televizije Beograd. Napisao je više TV drama i filmskih scenarija i objavio je knjige pripovjedaka: "Bunar u tamnoj šumi", "Zapisi o stvarnom i nestvarnom", "Princ vatre", roman "Hodočasnici neba i zemlje" i knjige eseja "Fragmenti iz mračnih vremena" i "Jesmo li čudovišta", "Svetovi u haosu". Zajedno sa Mirko Kovačem objavio je "Knjigu pisama 1992-1995". Pripovijetke i roman su između ostalih dobili nagrade: "Milan Rakić", Ćopićevu nagradu, BIGZ-ovu i Prosvetinu nagradu za najbolju knjigu godine, Andrićevu nagradu. Od početka rata na prostorima bivše Jugoslavije napisao veći broj angažovanih tekstova pod zajedničkim nazivom "Zapisi iz mračnih vremena". Tekstovi su emitovani na Francuskom radiju (RFI), objavljivani u Našoj borbi, Feral Tribunu i mnogim drugim novinama i časopisima u zemlji i inostranstvu. Član je Grupe 99, osnovane na Frankfurtskom sajmu knjiga 1999. i jedan od utemeljivača nezavisne književne asocijacije Forum pisaca osnovane u decembru 1999.

Filip David je radio kao redovni profesor dramaturgije na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu

Organizatori ovog događaja u okviru XVIII Nikšićkih književnih susreta su Opština Nikšić i Ministarstvo kulture Crne Gore.

Foto: 24sata.rs

Portal Analitika