Scena

DEAC: Jusuf Hadžifejzović izlaže u Dukley Art Centru

Izložba sarajevskog umjetnika Jusufa Hadžifejzovića "Bojenje dolina u prodavnici praznina" biće večeras otvorena u Dukley Art Centru u Kotoru u 19 časova.
DEAC: Jusuf Hadžifejzović izlaže u Dukley Art Centru
Portal AnalitikaIzvor

Postavku čini više od pedeset radova nastalih tokom boravka ovog umjetnika u okviru rezidencijalnog programa Dukley European Art Community i biće otvorena narednih 15 dana. U sklopu izložbe biće otvorena i Hadžifejzovićeva "Prodavnica praznina", neobični životni "drangularijum", u kojem posjetioci mogu da "razgledaju i kupe" potpisane restlove njegovih svakodnevnih konzumerskih operacija.

- Oba segmenta kotorske izložbe na sjajan način raskrivaju i temeljnu Hadžifejzovićevu kreativnu strategiju, u različitim varijacijama dosljedno razvijanu tokom cijele njegove umjetničke karijere. U seriji radova nastalih na natron kartonu pokupljenom sa otpada, pokraj velikih marketa, na kojem su najčešće sačuvani otisci nekada upakovanih prehrambenih proizvoda, umjetnik "samo" boji ove tragove, vršeći ne samo "veselu" resemantizaciju i revitalizaciju "odbačenog života",  nego, u isto vrijeme, duhovito, igrivo otvarajući "dijalog" sa nekim etabliranim istorijsko-umjetničkim jezičkim praksama, sa onim slikarstvom, na primjer, koje je zasnovano na principima strogog strukturalnog mišljenja, iza kojeg stoji hladni analitički um, strogoća i neumoljivost matema, unoseći u ovu "sistemsku hladnoću", u elitističku zatvorenost i autoreferencijalnost formalnih operacija, vitalizam "niskih" formi, oličenih u upotrebi odbačenih, neumjetničkih materijala, kojima se potom "pridodaje" elitistički lik "visoke" umjetnosti. No, ovaj lik, najčešće je zapravo zadan u samom ovom materijalu, već u njemu postoje "doline", koje se tek popunjavaju bojom, umjetnikova "elitna" samoosmišljavajuća praksa je ovdje suspendovana, samo je "potvrđeno", "ovjereno" ono što je već samo po sebi dano! Tamo, pak, gdje ovi otisci ne postoje na neki način simulirana je situacija "kao da postoje" - zapisao je istoričar umjetnosti Petar Ćuković o novim radovima Hadžifejzovića.

Ćuković dalje podsjeća kako je ovaj umjetnik crnogorskoj umjetničkoj i široj kulturnoj publici odavno dobro poznat, prije svega po svojim radovima, instalacijama i performansima izvedenim na dva Cetinjska bijenala tokom devedesetih godina: "Od kiča do krvi je samo jedan korak" i "Charlama - Strah od pitke vode".

Jusuf Hadžifejzović rođen je u Prijepolju, a danas živi i radi u Sarajevu i Antverpenu. Studirao je na beogradskom Fakultetu likovnih umetnosti, te u Dizeldorfu završio postdiplomske studije na Državnoj akademiji umjetnosti u klasi Klausa Rinkea. Jedan je od osnivača projekta Jugoslovenska dokumenta i sarajevskog Bijenala moderne umjetnosti 80-tih godina, što ga je pozicioniralo kao jednog od najprovokativniih umjetnika srednje generacije. Učestvovao je na značajnim međunarodnim izložbama savremene umjetnosti od Berlina do Koreje.

Izložba u Kotoru priređuje se u okviru redovnog programa Dana otvorenih vrata u Dukley Art Centru, koji počinje nedjeljom u 16 časova.

Portal Analitika