Scena

"U snu san" Vane Prelević u Perjaničkom domu

Izložba "U snu san" umjetnice Ivanke Vane Prelević biće sjutra otvorena u Perjaničkom domu Centra savremene umjetnosti Crne Gore u 21 čas.
"U snu san" Vane Prelević u Perjaničkom domu
Portal AnalitikaIzvor

Postavku čine ambijentalne instalacije i objekti nastali u posljednje dvije godine, a otvoriće je kustoskinja izložbe Ljiljana Karadžić.

- Ovde se susreće lirska ženska priroda, krhka i ranjiva, tiha, a raspevana sa epskim, dramatičnim mitološkim i bučnim harmonijskim sklopom. Ako je ekologija otvorenog polja u nedovoljno s(a)vesnom društvu bila u središtu njene angažovane, a tihe prirode, onda je to polje ospoljilo samu bit egzistencije jedne žene u jednom, ne tako blagonaklonom istorijskom, tradicijskom i savremenom svetu. Aktuelni umetnički ciklus Ivanke Vane Prelević je kontinuirano angažovan i ponovo ekološki, ali ovoga puta se radi o ekologiji duhovnih i duševnih napora da umetnik lekovito deluje u ne tako dobronamernom i benignom okruženju - zapisao je, između ostalog, istoričar umjetnosti Ljubiša Simović u katalogu za ovu izložbu.

Ivanka Vana Prelević rođena je 1965. godine u Podgorici. Diplomirala je 1990. i magistrirala 1995. na Fakultetu primenjenih umetnosti i dizajna u Beogradu, na odsjeku vajarstva, u klasi prof. Miodraga Živkovića. Na istom fakultetu magistrirala je 2006. i na odsjeku scenografije u klasi prof. Geroslava Zarića. Član je ULUCG-a od 1992. Stalno je zaposlena u Crnogorskom narodnom pozorištu kao vajarka od 1995. Do sada je imala 16 samostalnih izložbi u Beogradu, Podgorici, Kotoru, Tivtu, Herceg Novom, Nikšiću, Parizu, Budvi i na Cetinju. Učesnica je brojnih selektiranih izložbi u zemlji i inostranstvu (Belgija, Ukrajina, Slovenija, Rusija, Hrvatska, Kanada, Belgija, Austrija, Italija, Bugarska...). Dobitnica je priznanja Podgoričkog likovnog salona, Zimskog salona u Herceg Novom, nagrade "Pivo Karamatijević" (2006), Centra savremene umjetnosti Crne Gore, Međunarodnog bijenala umetnosti minijature u Gornjem Milanovcu, kao i Gran prija prošlogodišnjeg Crnogorskog likovnog salona "13. novembar" na Cetinju.

Postavka se može pogledati do 7. oktobra.

Portal Analitika