Scena

Odabrane grafike u Crnogorskoj galeriji umjetnosti povodom za jubilej Galerije "Haos"

Izložba odabranih umjetničkih djela iz kolekcije renomirane beogradske Galerije "Haos" biće večeras otvorena u Crnogorskoj galeriji umjetnosti "Miodrag Dado Đurić" u 20 časova.
Odabrane grafike u Crnogorskoj galeriji umjetnosti povodom za jubilej Galerije "Haos"
Portal AnalitikaIzvor

Postavku povodom dvadeset godina postojanja ove galerije čini više od stotinu crtačkih ostvarenja međunarodno priznatih autora, prema selekciji direktorke Galerije "Haos", istoričarki umjetnosti Borke Božović, i muzejskog savjetnika Narodnog muzeja Crne Gore Ljiljane Zeković.

- Tokom dvadeset godina rada, Galerija "Haos" organizovala je više od dvjesta izložbi na kojima je učestvovalo blizu četiri stotine umjetnika na samostalnim i grupnim predstavljanjima, od kojih je 45 iz Crne Gore. Od njih je za izložbu na Cetinju odabrano 22. Pored crteža klasičnog izraza rađenih olovkom, ugljenom, perom, tušem, četkom, pastelima, kredom, flomasterima, gdje je linija osnovni plastički fenomen, publika će biti u prilici da vidi i na koje sve načine savremena umjetnost poima crtež - navodi se u najavi ovog događaja.

Govoreći o dvije decenije dugom postojanju ove institucije, tokom kojih je pratila, podržavala i afirmisala rad savremenih umjetnika, direktorica Galerija "Haos" ističe kako je "potvrđen status referentne institucije kulture, ne samo u Srbiji već i šire".

- Možemo navesti da je do sada realizovano: 141 samostalna i 27 retrospektivnih izložbi, 11 prostornih instalacija, 22 kolektivne izložbe i 7 specijalnih postavki za Noć muzeja. Sada, nakon dve decenije, možemo da kažemo da smo oformili vrednu kolekciju, koju ovom prilikom iznosimo na uvid javnosti preko ovog kataloga, kojim obeležavamo dvadesetogodišnjicu rada. Ova kolekcija biće ustupljena onima koji budu imali nameru da je čuvaju i sluha da je predstave na pravi način. Ona je polazište, nukleus za neki budući Muzej crteža. Muzej koji bi uključivao i animaciju, i modni crtež, i sve ono što smo uspeli da predstavimo tokom dvadeset godina, na preko dve stotine izložbi... Zbilja mislimo, i s tim uverenjem zaključujemo ovaj tekst, da smo imali ogromnu privilegiju da se bavimo ovim poslom i da osnivanjem Galerije "Haos" i pretvaranjem iste u referentnu instituciju kulture u glavnom gradu Srbije, dokazujemo da pojedinac, samo ako to istinski želi, može da učini nešto; naravno prema meri svog umeća i obimu svoje ljubavi uložene u ono čime se bavi. Voleli bismo da takvih angažmana i specijalizovanih koncepata ima što više i da ovu zanemarenu kulturnu scenu zapljusnu mnogi vetrovi kreativnog haosa kome pripada i ovaj naš - napisala je Božović u autorskom tekstu monografije povodom obilježavanja ddvije decenije postojanja Galerije "Haos".

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.