Scena

DEAC: Retabloi Saše Makarske u budvanskoj Crkvi Santa Marija in Punta

Izložba ukrajinske umjetnice Saše Makarske biće danas otvorena u Crkvi Santa Marija in Punta u budvanskom Starom gradu u 19 časova, u organizaciji Dukley European Art Community.
DEAC: Retabloi Saše Makarske u budvanskoj Crkvi Santa Marija in Punta
Portal AnalitikaIzvor

Ona će se likovnoj publici predstaviti serijom retabloa - slika-zahvalnica, koja je nastala tokom njenog rezidencijalnog boravka u Dukley Art Centre u Kotoru.

- Priznajem, bilo je vrlo iznenađujuće vidjeti u Sašinom kotorskom ateljeu slikarske radove u žanru votivnih slika. Figurativno slikarstvo danas je skoro uvijek razočaravajuće, ali ne i ovi radovi: primamljivi, vizuelno osvježavajući, intrigantni. Oni su istovremeno konceptualni i naivni, profesionalni i neposredni. Saša je - Ličnost, a u njenim slikama vidljiv je njen ukus, njena informisanost, njen pogled na svijet... Nevjerovatno je kako se iznenada može pokupiti i dodirnuti vjekovna tradicija, ali u novoj fazi, u našem vremenu: preurediti akcente, uključiti ironiju i refleksiju, dodati prtljag istorije slikarstva 20. vijeka... Vrlo zanimljivo iskustvo, koje pokazuje da još ima "vatre" i u sižejnom slikarstvu - zapisala je istoričarka umjetnosti Olga Kozlova o radovima ove slikarke.

Izložba će biti otvorena narednih 15 dana.

Portal Analitika