Društvo
  • Portal Analitika/
  • Društvo /
  • Ovogodišnji Dani nauke biće spektakularni: CERN, najbolji istraživači, NASA, Farber računari…

Ovogodišnji Dani nauke biće spektakularni: CERN, najbolji istraživači, NASA, Farber računari…

Vjerujemo da će ovo biti najuspješniji Dani nauke do sada. I ovom prilikom, pozivam građane da u velikom broju dođu na festival, bez obzira na godine, jer će svako pronaći po nešto za sebe. Posebno apelujemo na roditelje da dovedu svoju djecu jer će Dane nauke napustiti bogatiji za mnoga vrijedna saznanja, kazala je u izjavi za Portal Analitika Milena Milunović, PR Ministarstva nauke i koordinator festivala Otvoreni dani nauke.
Ovogodišnji Dani nauke biće spektakularni: CERN, najbolji istraživači, NASA, Farber računari…
Portal AnalitikaIzvor

Ovogodišnji Otvoreni dani nauke održavaju se od 21-25. septembra na nekoliko lokacija u Podgorici, a festival će otvoriti ministarka nauke Sanja Vlahović i direktor CERN-a za međunarodno saradnju prof. dr Rudiger Voss.

-Velikom izložbom pod nazivom “CERN u Crnoj Gori - čudesan svijet čestica”, otvorićemo Festival 21. septembra u 19 časova, u Atlas Capital Centru. Izložba će uključiti 17 izložbenih panoa i različitih filmova koji pričaju priču o ovoj instituciji, ali i Proton fudbal, interaktivnu postavku koja kroz igru objašnjava na koji način se u CERN-u vrši sudaranje čestica u velikim akceleratorima, što je zapravo i rezultiralo njihovim najvećim otkićima do sada, kazala je Milunović

Prema njenim riječima, svaki novi Dani nauke imaju sve više posjetilaca. Prethodne dvije godine ta cifra se kretala oko 12.000 ljudi. Škole već sada kreiraju svoje vannastavne aktivnosti na način da isprate festival, studenska populacija odlično reaguje na sve segmente kreirane za njih, stariji posjećuju izložbe i tribine i ono što najviše raduje, naši naučnici i naučnoistraživačke institucije sa zadovoljstvom se uključuju.14daninauke1

Na ovogodišnjim Danima nauke posjetioci će imati prilike da uživaju u fantastičnim predavanjima svjetski priznatih istraživača; biće to naučnici iz CERN-a,  prof. dr Christoph Schaefer i prof. dr Sascha Schmeling, astronautkinja Marsha S. Ivins iz Amerike, učesnica 5 NASA svemirskih misija, koja će pričati o svom nevjerovatnom iskustvu, kao i čuveni izraelski popularizator nauke i naučne pismenosti Oren Farber, tvorac Farber računara koji je u Izraelu napravio revoluciju u naučnom opismenjavanju mlađih generacija.

- Partner Dana nauke je i Prirodnjački muzej Crne Gore koji je kreirao segment pod nazivom “Crna Gora u doba mezozoika”, i ispričaće priču o našoj zemlji u vremenu kada su planetom hodali dinosaurusi. Ovim segmentom otvorićemo vrata još jedne nauke koju do sada nijesmo obrađivali, paleontologije. Pričaćemo opet o Arheologiji, o stanovnicima Duklje, kroz radionice na tom lokalitetu, ali i brojnim tribinama posvećenim ovoj nauci. Studijski program Biologija održaće dane posvećene biologiji i hemiji na Biotehničkom fakultetu UCG, ali i Skadarskom jezeru, sumira Milunović za Portal Analitika šta nas sve, između ostalog, očekuje na Otvorenim danima nauke.14daninauke2

ANALITIKA: Ove godine Dani nauke obilježavaju jubilej, pet godina postojanja. Koji su Vaši utisci, koliko je Festival doprinio širenju naučne pismenosti i popularizaciji nauke u Crnoj Gori?

MILUNOVIĆ: Nakon pet godina srećni smo da možemo da kažemo da se naš cilj ostvaruje. Dani nauke kreirani su sa idejom da naprave iskorak i nauku i naučne teme kao nešto daleko i nepoznato približe širokoj javnosti, prvenstveno mlađima, ali i onima starijima. Čuveni Albert Ajnštajn ima jednu izreku koja može biti vodilja svih festivala nauke na ovom svijetu: ”Ukoliko ne umiješ stvari objasniti na jednostavan način, onda ih ne poznaješ dovoljno dobro”, rekao je on. To je srž svakog festivala nauke, pa i ovog našeg, komplikovano maksimalno uprostiti, ali ne samo to, već i upakovati ga na drugačiji način, kreativan, zanimljiv, inovativan, birati naučno popularne teme ili one koje to manje jesu, ali ih učini atraktivnim i pitkim za široku publiku.

-Znali smo da jedino tako nauku opet možemo zavoljeti i mislim da smo u tome uspjeli, tačnije, da u tome uspijevamo. Svaki novi Dani nauke imaju sve više posjetilaca. Prethodne dvije godine ta cifra se kretala oko 12.000 ljudi. Škole kreiraju svoje vannastavne aktivnosti na način da isprate festival, studenska populacija odlično reaguje na sve segmente kreirane za njih, stariji posjećuju izložbe i tribine i ono što najviše raduje, naši naučnici i naučnoistraživačke institucije sa zadovoljstvom se uključuju. Dani nauke više nijesu festival Ministarstva nauke, već festival svih onih koji se bave naukom i promocijom nauke u Crnoj Gori, ali i šire, jer naši partneri svake godine su i međunarodne naučne institucije. 

14daninauke3

ANALITIKA: Koliko je u ovim uslovima teško i zahtijevno kreirati i reallizovati ovakav festival; da li imate dovoljno razumjevanja od strane društvenih institucija za saradnju?

MILUNOVIĆ: Ne mogu da kažem da nije bilo prepreka i nerazumijevanja. Kreacija bilo čega novog je izazov i rizik, ali kada imate jasnu viziju i tim koji dijeli entuzijazam i energiju da to iznese, uspjeh uvijek dodje kao nagrada. Taj uspjeh mjerite zadovoljnim đacima, njihovim nastavnicima, roditeljima, studentima, ali i onima starijima. Uspjeh mjerite i brojem partnera i prijatelja ovog festivala, a njihov broj iz godine u godinu raste. Rekla bih da je najteži bio početak, ali sada stvari dolaze na svoje.

14daninauke4

ANALITIKA: Ove godine sarađujete sa najprestižnijom naučno-istraživačkom institucijom CERN-om. Studenti i profesori iz Crne Gore su već boravili u zvaničnoj posjeti i ljetnjim školama. Na koji način će Ministarstvo nauke dalje saradjivati sa CERN-om?

MILUNOVIĆ: Jeste, na naše veliko zadovoljstvo CERN je ove godine zvaničan partner Otvorenih Dana nauke i direktor CERN-a za međunarodno saradnju prof. dr Rudiger Voss zajedno sa ministarkom Vlahović otvoriće ovogodišnje Dane nauke. Konkretno ova saradnja u okviru festivala manifestovaće se kroz dolazak velike izložbe pod nazivom “CERN u Crnoj Gori-čudesan svijet čestica”, kojom ćemo otvoriti festival, 21. Septembra u 19h, u Atlas Capital Centru. Izložba će uključiti 17 izložbenih panoa i različitih filmova koji pričaju priču o ovoj instituciji, ali i Proton fudbal, interaktivnu postavku koja kroz igru objašnjava na koji način se u CERN-u vrši sudaranje čestica u velikim akceleratorima, što je zapravo i rezultiralo njihovim najvećim otrićima do sada.  Pored izložbe, svi zainteresovani imaće priliku da čuju predavanja naučnika iz CERN-a koji će govoriti o najznačajnijim otkrićima koja su se dogodila u ovoj najprestižnijoj naučno-istraživačkoj instituciji na svijetu. Kada je riječ o saradnji sa CERN-om, ona je ove godine intenzivirana. Naši studenti  i profesori pohađali su ljetnje škole i utisci koje nose su izvanredni. Sledeći korak jeste odlazak naših naučnika u CERN i njihovo uključenje u aktuelne projekte u CERN-u.

14daninauke5

ANALITIKA: Šta ovogodišnji Festival Dani nauke nudi crnogorskoj publici, kojim segmentima programa ste posebno ponosni?

MILUNOVIĆ: Ponosni smo na svaki segment ovogodišnjeg festivala, jer se vodilo računa o kvalitetu svakog programskog dijela. CERN- ove djelove programa već sam pomenula, ali ono što moram posebno da istaknem je i dio izložbe koja će ući u sastav izložbe o  CERN-u, a koju smo kreirali u saradnji sa Prirodno-matematičkim fakultetom Univerziteta Crne Gore. Naime, čitajući CERN-ove panele shvatili smo da postoji jako puno termina i pojmova koje treba objasniti i bez kojih CERN- ovu priču na pravi način publika neće moći razumjeti. Tako smo dali svoj pečat ovoj priči, i objasnili elementarno, kako bi svi koji posjete izložbu, na pravi način razumjeli njene složenije segmente. Pored ovoga ne mogu ne pomenuti Fabriku znanja, koja i ove godine donosi mnoštvo novog i aktuelnog iz svijeta informacionih tehnologija, zbog toga je naš partner već godinama u ovoj priči Ministarstvo za informaciono drustvo i telekomunikacije. Partner Dana nauke je i Prirodnjački muzej Crne Gore koji je kreirao segment pod nazivom “Crna Gora u doba mezozoika”, i ispričaće priču o našoj zemlji u vremenu kada su planetom hodali dinosaurusi. Ovim segmentom otvorićemo vrata još jedne nauke koju do sada nijesmo obrađivali, paleontologije. Pričaćemo opet o Arheologiji, o stanovnicima Duklje, kroz radionice na tom lokalitetu, ali i brojnim tribinama posvećenim ovoj nauci. Studijski program Biologija održaće dane posvećene biologiji i hemiji na Biotehničkom fakultetu UCG, ali i Skadarskom jezeru. Organizacija naših studenata u inostranstvu (OMSA) približiće nam nuklearni svijet. Razgovaraćemo o neraskidivoj vezi između nauke, biznisa i inovacija, ugostiti jednu pravu astronautkinju i uživati u sedmoj po redu Noći istraživača, koju već godinama u saradnji sa Ministarstvom nauke i Prirodnjačkim muzejem uspješno realizuje Fondacija za promociju nauke PRONA.    

14daninauke6

ANALITIKA: Ko su gostujući predavači, te da li rado odgovaraju na poziv da učestvuju na Danima nauke?

MILUNOVIĆ: Predavača će ove godine biti sa svih strana. Biće to naučnici iz CERN-a,  Prof. dr Christoph Schaefer i Prof. dr Sascha Schmeling, astronautkinja Marsha S. Ivins iz Amerike, učesnica 5 NASA svemirskih misija, koja će pričati o svom nevjerovatnom iskustvu, čuveni izraelski popularizator nauke i naučne pismenosti Oren Farber, tvorac Farber računara koji je u Izraelu napravio revoluciju u naučnom opismenjavanju mlađih generacija. On će imati svoje radionice u okviru festivala posvećene đacima, ali i nastavnom kadru, zatim naučnici iz Španije, Austrije, Slovenije, Srbije, Hrvatske i naravno iz Crne Gore, kao i naši iz dijaspore, koje ove godine čini grupa mladih naučnika iz Crne Gore koja radi na prestižnim svjetskim Univerzitetima, poput Ranka Toškovića, doktoranta na Tehničkom univerzitetu u Delftu, Nataše Lalović, doktoranta na Univerzitetu u Lundu, Maše Šćepanović, doktoranta na Univeritetu Karlos III u Madridu,  Slavice Ivanović, inžinjera istraživača na Nacionalnom institutu za nuklearne nauke i istraživanja u Francuskoj. Svi oni sa zadovoljstvom su pristali da budu naši gosti.14daninaukekraj

ANALITIKA: Dani nauke su uspjeli da integrišu mnoge društvene institucije. Da li se nadate da će društvo u cjelini prepoznati značaj Dana nauke i da će inicijative za njegovo dalje širenje i obogaćivanje poteći od mladih istraživača i naučnika?

MILUNOVIĆ: Tih inicijativa smo već svjedoci i ovaj festival jeste prepoznat, ne samo od strane naučnih i obrazovnih instucija, već i od strane privrednog i NVO sektora. Neke naučnoistraživačke institucije, posebno njihovi pojedini studijski programi sami daju inicijative i iz godine u godinu proširuju svoje sadržaje u okviru festivala. Tu je u najvećem broju riječ upravo o mlađim naučnicima i istraživačima, koji vide festival kao idealan mehanizam za podizanje nivoa svijesti o važnosti naučnog opismenjavanja.

ANALITIKA: Ostalo je još nedjelju dana do 5. Otvorenih dana nauke, koji će ove godine trajati od 21-25. septembra. Kakva su vaša očekivanja od ovogodišnjeg festivala?

MILUNOVIĆ: Učinili smo sve što je bilo do nas da kreiramo petodnevni program koji je izuzetno bogat, kvalitetan i vrijedan svake pažnje. Pripreman je gotovo punu godinu dana i na našem sajtu www.daninauke.me nalazi se mapa dešavanja sa svim lokacijama i programskim sadržajima. Sve obrazovne institucije u Crnoj Gori upoznate su sa programom i već vlada veliko interesovanje, tako da vjerujemo da će ovo biti najuspješniji Dani nauke do sada. I ovom prilikom pozivam građane da u velikom broju dođu na festival, bez obzira na godine, jer će svako pronaći po nešto za sebe. Ipak posebno apelujemo na roditelje da dovedu svoju djecu jer će Dane nauke  napustiti bogatiji za mnoga vrijedna saznanja.

 

Aleksandra STANKOVIĆ

 

Portal Analitika