Scena

FIAT: Omaž Džoniju Hodžiću i nekonvencionalno "Pesničenje"

Program Festivala internacionalnog alternativnog teatra - FIAT 2015, kojim se ujedno obilježava 30 godina njegovog postojanja, biće večeras nastavljen izvođenjem drame "Muškarčine" u Velikoj sali KIC- "Budo Tomović" od 20 časova.
FIAT: Omaž Džoniju Hodžiću i nekonvencionalno "Pesničenje"
Portal AnalitikaIzvor

Nastala u produkciji Bitef teatra i Centra E8, ova predstava je pozorišni dokumetarac o muškosti ovdje i danas, koju potpisuju Milena Bogavac i Vojislav Arsić, dok su koautori i izvođači Alek Surtov, Grgur Živadinović, Jovan Zdravković, Marko Panajotović, Nemanja Puvača, Nikola Pavlović, Uroš Novović i Rastko Vujisić.

- Tekst predstave nastao je sklapanjem ličnih priča, iskustava i stavova koautorskog i izvođačkog tima, dramatizacijom teza iz knjige "Biti muško" Stiva Bidalfa, citiranjem teoretičara muškog pokreta, fragmentima iz štampe, sa Interneta i televizije.

- Većina muškaraca zapravo ne živi. Umjesto toga, oni glume da bi se zaštitili. Tokom sazrijevanja izaberemo jednu od nekoliko standardnih maski: veliki radnik, kul frajer, dobar momak, muškarčina, osjećajan novi muškarac. A zatim se godinama nakon toga držimo te uloge i pretvaramo da smo to mi i da je sve u redu. "Sve je kul". "Ona je u pravu". Međutim, unutra često preovladava osjećaj usamljenosti. Glumiti i živjeti nisu ista stvar - zapisao je Stiv Bidalf u svojoj knjizi.

Montenegro Art Gerila večeras nas podsjeća na nedavno preminulog Džonija Hodžića, u prostoru Kuslevove kuće od u 22 časa. Kako ističu organizatori, u godini jubiljea FIAT-ova obaveza, potreba i želja je da podsjeti na ljude koji su stvarali FIAT i alternativnu scenu u Crnoj Gori. Na večeri će govoriti: reditelj Slobodan Milatović i književnik Balša Brković, a biće prikazan i video-portret Džonija Hodžića čiji je autor Momir Matović.

Džoni Hodžić (1955-2014) recitator, glumac, reditelj i producent, odigrao je više od trideset predstava, među kojima su "Marko Kraljević Superstar",  "Hamlet", "Lažna predstava Magbet u Njegoševom parku", "Probni izbori u Crnoj Gori", "Vučji do", "Ko je izdao Hrista", "Đetić u parlamentu", "Prva ljubav - Beket dream - Beket fest", "Biciklistički vojvoda Krsto Bajlag", "Večernji akt J.B. kod Kazimira S. Maljeviča", "Odjeljenje za kolektivnu psihoterapiju", "Muzej biciklističkog ustanka u Crnoj Gori"… Kao režiser potpisuje komade "Umir", "Dukljanske molitve", "Okean ljubavi", "Ebeceda", "Kučkini sinovi", "Novećento"… Bio je dugogodišnji organizator pozorišta DODEST i festivala FJAT/FIAT. Dobitnik je više nagrada i priznanja, među kojima su Goranovo proljeće i Decembarska nagrada Podgorice.

Eminentnog reditelja Dejana Projkovskog bliže ćemo upoznati na sjutrašnjem Razgovoru u podne u prostoru Kuslevovoj kući od 12 časova. Projkovski je diplomirao na nacionalnoj akademiji u Sofiji 2002. godine, gdje je i magistrirao pozorišnu režiju. Radi kao vanredni profesor režije i glume na fakultetu za audiovizualne umjetnosti ESRA, a od 2010. godine radi kao umjetnički direktor Makedonskog narodnog teatra. Režirao je velik broj predstava koje su osvajale brojne nagrade, a četiri puta je osvojio nagradu za najbolju režiju i Gran pri na nacionalnom festivalu u Makedoniji. Njegove predstave vidjela je publika u Njemačkoj, Srbiji, Bugarskoj, Turskoj, Italiji, Francuskoj, Engleskoj, Hrvatskoj, Poljskoj, Sloveniji i Rusiji…Od 2011. je predsjednik Međunarodne kazališne mreže interACT u koju su uključena pozorišta i festivali iz više od 15 zemalja.

Komad "Okovani Prometej" koji je Projkovski režirao po Eshilovoj tragediji, biće igran na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta od 20 časova. U produkciji Turskog teatra iz Skoplja igraju: Selpin Kerim, Dženap Samet, Suzan Akbelge, Neat Ali, Aksel Mehmet i Osman Ali.

- Noseći glavnu temu Prometeja koji poklanja vatru ljudima, ova predstava se kreće po svojoj specifičnoj stazi. Ta vatra u našoj predstavi često postaje i VATRA kojom, u sred bijela dana, likovi traže ljudsko u sebi, traže sami sebe, traže čovjeka. Ta vatra u stvari postaje jedna vrsta njihove savjesti, njihove oči, pogled, njihovo srce i tijelo - zapisao je Projkovski.

Umjetnička trupa "Pesničenje", nastala u Srbiji, gost je književnog programa FIAT-a koji će sjutra biti priređen u u prostoru Kuslevove kuće od 22.30 časova. Nastala kao inicijativa umjetničke grupe "Škart" iz Beograda, u decembru 2008. godine "Pesničenje" želi da podrži autore da izraze svoje kreativne i imaginative potenicijale služeći kao medijum za promociju novih aktera poetske i umjetničke scene. Kako se navodi u najavi, "Pesničenje" čine festivali poezije, drugi pjesnički susreti, događaji i poetske provokacije, kao i mala izdavačka djelatnost - sve u cilju stvaranja i isprobavanja novih formi dijaloga između različitih kultura, socijalnih grupa i individua kao i umjetničkih.

FIAT se organizuje se pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Crne Gore, Glavnog grada Podgorica i generalnog sponzora Crnogorskog Telekoma. Svi programi su besplatni, a ulaznice je moguće rezervisati i preuzeti na biletarnicama CNP-a i KIC-a "Budo Tomović".

Portal Analitika

Komentari (1)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
G Guest_24146
11.09.2015. 09:33

Lijepo je sjetiti se darovitih i neobičnih Podgoričana iz "renesansnog" doba Podgorice

0
0