Scena

Odabrana djela Šobajića prvi put pred likovnom publikom

Izložba neizlaganih radova Ilije Šobajića iz fonda nikšićkog Centra za kulturu biće večeras otvorena u galeriji koja nosi ime ovog čuvenog umjetnika, u 20 časova.
Odabrana djela Šobajića prvi put pred likovnom publikom
Portal AnalitikaIzvor

Ilija Šobajić rođen je u Danilovgradu 1876, a umro u Beogradu 1953. godine. Nakon završene Realne gimnazije u Beogradu, kao stipendista Knjaževine Crne Gore odlazi na umjetničko školovanje u Beč 1895. U Beču je od 1896. do 1901. godine učio na Državnoj akademiji umjetnosti. Pred završetak školovanja dobio je Nagradu profesorskog savjeta za studije akta i tom prilikom u Beču mu je priređena prva samostalna izložba.

Od 1901. obrazovanje nastavlja u Parizu, gdje 1905. završava Veliku školu lijepih umjetnosti. Za vrijeme školovanja u inostranstvu Šobajić je u Minhenu usavršio tehniku bakropisa i imao niz studijskih putovanja. Obišao je najznačajnije muzeje i zbirke u Italiji, Holandiji, Belgiji, Engleskoj, Rusiji i Francuskoj.

Uz znanje francuskog i njemačkog jezika, Šobajić je bio umjetnik izuzetno širokog obrazovanja i opšte kulture. Budući da je bio daltonista, skoro da je prirodno bio opredijeljen ka grafičkoj umjetnosti. Po povratku u Crnu Goru, na Cetinje 1905. godine, dobija posao profesora crtanja i kaligrafije u Gimnaziji, Djevojačkom institutu i Bogoslovsko-učiteljskoj školi. Boravak na Cetinju, koji je potrajao do 1914. godine, bio je ispunjen čestim angažmanom na kreiranju nacrta za crnogorske poštanske marke, perper, te prigodne plakete, medalje. Na Cetinju je priredio i izložbu, sa ruskim kolegom Tirom. Nakon završetka Prvog svjetskog rata i kratkih službovanja na Cetinju i u Nikšiću, od 1919. godine do smrti, stalno živi i radi u Beogradu. Po dolasku u Beograd, postaje profesor večernjeg akta na Umetničkoj školi. U Beogradu mu je 1926. godine priređena velika samostalna izložba, kojom je prezentirano 300 radova.

Organizator izložbe u Nikšiću je Centar za kulturu, u okviru Programa podrške razvoju kulture u Nikšiću.

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.