Scena

"Ljepota kamena" Miodraga Šćepanovića u Modernoj galeriji

Izložba akademskog vajara Miodraga Šćepanovića biće večeras otvorena u Modernoj galeriji u Podgorici, u 20 časova.
"Ljepota kamena" Miodraga Šćepanovića u Modernoj galeriji
Portal AnalitikaIzvor

Postavku pod nazivom "Ljepota kamena" otvoriće rukovoditeljka Moderne galerije, istoričarka umjetnosti Petrica Duletić.

- Miodrag Šćepanović je autentični stvaralac, jedan od onih čije je umjetničko djelo bitno ne samo za sagledavanje recentne likovne scene, već je ono kao takvo dalo snažan pečat domaćoj umjetničkoj produkciji... Pun poštovanja prema materijalu kojem pristupa s namjerom da ga preobrazi u umjetničko djelo, uspješno prijateljuje sa sirovim kamenom, s njime vješto komunicira, brusi ga i polira, izražavajući svoju vajarsku misao putem figure. Njegove skulpture, iako formatom male, monumentalne su po svojem oblikovanju volumena. Pažljivo gradeći likovni rukopis, nastao je opus u kojem je transponovana ideja u kojoj inspirativno polazište ima u realnim formama. Šćepanović pripada onoj grupi vajara kojima portret, kao tema ili motiv, jeste osnovno sredstvo da materijalizuju inspirativna stanja kroz sopstveni likovni govor - zapisala je Duletić u katalogu za ovu izložbu.

Miodrag Šćepanović rođen je 1953. godine u Kolašinu, gdje je završio osnovnu školu i gimnaziju. Diplomirao je vajarstvo 1983 godine na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu u klasi prof. Miše Popovića. Član je ULUCG od 1990. godine. Takođe je član udruženja "Jesenji salon'' u Parizu od 2008. godine. Dobitnik je više priznanja, među kojima su nagrade ULUCG, nagrade Jesenjeg salona i Salona francuskih umjetnika u Parizu.

Portal Analitika

Komentari (4)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
G Guest_1436353269
03.09.2015. 19:08

Podgorički lobi ga jo do skoro potiskivao u anonimnost. Evo mogu da ga vide i podgoričani, pa neka procijene. U svakom slučaju, on je jedini među crnogorskim slikarima i vajarima ima tri nagrade sa pariskih salona. Njegovu skulpturu još nemaju Narodni muzej ni Centar savremene umjetnosti!!! Nije jasno koje bi još priznanje trebao da dobije da bi mu se djela našla u ovim nacionalnim institucijama.

8
0
G Guest_1436353269
03.09.2015. 20:44

Zaboravih: Što će nama ovi što dobijaju nagrade tamo iz nekog Pariza? Što će nama Šćepanović, koji se nije dokazao doma, ka Pavle, Šoškić i ini, no u tamo neku Francusku?

8
0
G Guest_1436353269
03.09.2015. 17:13

A za Šćepanovića skoro niko ne zna u Crnoj Gori. Zna samo za Pavla Pejovića sa "koferom i štancovanim obeliscima svuda po Crnoj Gori".

8
0
G Guest_1436353269
03.09.2015. 19:12

Šoškić mu konkuriše. Pogledajte slike skulptura Svetog Petra u PG (Šoškić), Njegoša u Prištini (Pejović) i grčkog patrijarha u Atini. Mislim da Šoškić još nije imao samostalnu izložbu, a za Pejovića nema informacija o završenoj srednjoj školi.

7
0