Scena

CNP sa "Everyman Đilas" na jubilarnom Velikom NETA festivalu

Predstava "Everyman Đilas" Crnogorskog narodnog pozorišta nastala po tekstu i u režiji Radmile Vojvodić, biće sjutra izvedena u Nacionalnom teatru "I. L. Caragiale" u Bukureštu, u okviru Velikog NETA festivala koji se održava od 28. avgusta do 4. septembra, saopšteno je Portalu Analitika iz nacionalnog teatra.
CNP sa "Everyman Đilas" na jubilarnom Velikom NETA festivalu
Portal AnalitikaIzvor

Selekciju desetog, Velikog NETA festivala, koji se održava pod motom "Pozorište - junak našeg vremena", potpisuju generalni sekretar teatarske mreže NETA Damir Domitrovič, predsjednik Blagoje Stefanovski, i pozorišni kritičar i počasni predsjednik IATC (International Association of Theatre Critics) George Banu. Festivalska selekcija obuhvata 11 predstava koje će biti izvedene u obnovljenom zdanju rumunskog Nacionalnog pozorišta i dvije NETA koprodukcije.

Na festivalu još učestvuju: Dramsko-muzičko pozorište iz Tbilisija sa predstavom "San ljetnje noći" u režiji Davida Dojašvilija, "Hura, Nosferatu" u produkciji SNG iz Nove Gorice, Mladinskog teatra i Ex Ponta u režiji Simone Semenič, zatim Narodno pozorište iz Bukurešta sa predstavom "Bure baruta" u režiji Feliksa Aleksa, Teatarska laboratorija "Sfumato" iz Bugarske sa komadom "Medeja - Moja majka" u režiji Margarite Mladenove i Ivana Dobčeva, Prešernovo gledališče iz Kranja sa komadom "Mrtvac dolazi po dragu" u režiji Jerneja Lorencija, "Tobelija" Kulturnog društva B-51iz Ljubljane, Malog dramskog teatra iz Bitolja i Dramskog teatra iz Vrace koju je režirao Nick Upper, Eurokaz iz Zagreba sa predstavom "Pomutnja" u režiji Branka Brezoveca, Teatar "Koreja" iz Italije sa predstavom "Riječ otac" u režiji Gabrijele Vaćis, pozorište "V. F. Komisarževskaja" iz Rusije sa predstavom "Helverova noć" u režiji A. Bargmana, Narodno pozorište iz Tirane sa predstavom "Dugo putovanje u noć" u režiji Spira Dunija, i Makedonski narodni teatar iz Skoplja sa komadom "Elektra" u režiji Andrija Žoldaka.

Glavna uloga u drami "Everyman Đilas" povjerena je beogradskom glumcu Tihomiru Staniću, dok ostatak ansambla čine crnogorski glumci: Ana Vučković, Jelena Rakočević-Nenezić, Gorana Marković, Karmen Bardak, Gordana Mićunović, Ljubica Barać-Vujović, Simo Trebješanin, Dejan Ivanić, Dušan Kovačević, Nikola Perišić, Petar Novaković, Zoran Vujović, Miloš Pejović, Aleksandar Radulović, Slobodan Marunović, Mišo Obradović, Milorad Radović, Goran Slavić i Nada Vukčević. Na sceni im se pridružuju još muzičari Stefan Pavićević (saksofon), Milivoje Pićurić (kontrabas) i Ivan Marović (klavir). Producent predstave je Janko Ljumović, dramaturškinja Borka Pavićević, scenograf Hans Georg Šafer, kostimograf Leo Kulaš, kompozitor Žarko Mirković, a lektor Dubravka Drakić. Dizajn zvuka i audio montažu su uradili Đorđe Petrović i Jovo Kljajić, asistenti režije su Mirko Radonjić i Mirjana Medojević, a izvršni producenti Dejan Đurković, Andrijana Maliković i Marko Gošović.

Izvođenje na Velikom NETA festivalu biće peto međunarodno gostovanje predstave - komad je ranije izveden na 59. Sterijinom pozorju u Novom Sadu, I Internacionalnom teatarskom festivalu u Skoplju, u Cankarjevom domu u Ljubljani i Slovenskom narodnom gledališču u Mariboru.

Nova evropska teatarska akcija - NETA je teatarska mreža koja trenutno broji 67 članica iz 19 evropskih zemalja, a ove godine proslaviće deceniju postojanja. Prvi NETA festival održan je u Crnogorskom narodnom pozorištu 2006. godine.

Portal Analitika