Scena

Promocija "Priče o Danilu Kišu" Marka Tomsona na Cetinju

Knjiga "Izvod iz knjige rođenih - priča o Danilu Kišu", britanskog pisca i istoričara Marka Tomsona biće večeras predstavljena u Nacionalnoj biblioteci Crne Gore "Đurđe Crnojević" na Cetinju od 20 sati.
Promocija "Priče o Danilu Kišu" Marka Tomsona na Cetinju
Portal AnalitikaIzvor

Na promociji će govoriti direktorka Nacionalne biblioteke Jelena Đurović, pisac Miraš Martinović, slikar i pisac Dimitrije Popović, pisac i publicista Mladen Lompar, direktor i urednik izdavačke kuće "Clio" Zoran Hamović i autor Mark Tomson.

Riječ je o događaju priređenom u okviru obilježavanja 80 godina od rođenja Danila Kiša.

- Ovo je prva biografija i kritička studija o jednom od najvećih jugoslovenskih pisaca XX vijeka koja je objavljena na engleskom jeziku. Knjigu "Izvod iz knjige rođenih - priča o Danilu Kišu" izdala je 2013. godine američka izdavačka kuća "Kornel juniverziti pres". Beogradska izdavačka kuća "Clio" prošle godine objavila je prevod s engleskog jezika u potpisu Muharema Bazdulja. U okosnici knjige je kratka autobiografska nota Danila Kiša, nekoliko rečenica oko kojih je veliki pisac opisao svoj život. Oko njih je Tomson organizovao niz produbljenih komentara iz kojih je vidljiva i pozicija centralne Evrope i Jugoslavije u prošlom vijeku. Tomson je 20 godna razgovarao o Kišu sa njegovim prijateljima, čitaocima, poznanicima, bivšom suprugom Mirjanom Miočinović, prijeteljicom i prevodieljkom Paskal Delpeš - navodi se u najavi ovog događaja.

Portal Analitika