Scena

Karadžićevi "Slojevi pisma obale" u Kotoru

Izložba "Slojevi pisma obale 2005-2015" odabranih radova akademika Dragana Karadžića biće večeras otvorena u kotorskoj Galeriji solidarnosti u 19 časova.
Karadžićevi "Slojevi pisma obale" u Kotoru
Portal AnalitikaIzvor

Postavku čini četrdesetak slika, crteža i akvarela nastalih u periodu od 2005. do 2015. godine, a otvoriće je istoričar umjetnosti Aleksandar Čilikov.

- Vrijeme tokom kojeg su nastajala ova djela su period koji je bio težak za mene. Izgubio sam kćerku, pa sam htio i sam na jednom mjestu da vidim što se sve radi poslije najtežih događaja u životu. Zato sam izložbu proširio djelima iz protekle decenije, ali većina je nastala u posljednje tri-četiri godine - kazao je Karadžić za Portal Analitika nakon prvog predstavljanja ovog cikulsa u podgoričkoj Modernoj galeriji krajem aprila.

- U osnovi ovih radova vidljiv je bliski spoj crteža, akvarela i slike. Služio sam se principima koji su poznati na Dalekom Istoku - crtanje, slikanje i pisanje. Dosta je slika koje su vezane za neko pismo i njegovu istoriju, ali pisma koje ima neku ličniju crtu. To je slično nekom zapisu koji ne otkriva sve - možda nešto i prikriva - a ima svoj grafizam, ucrtanost, urezanost što su ih imala sva moguća pisma. To je bio neki element koji mi se ugodio u ovom trenutku i iz drugih nekih razloga - dodao je on.

U muzičkom dijelu programa nastupiće čelistkinja Ana Dulović.

Dragan Karadžić rođen je 1950. godine u selu Petnjica kod Šavnika. Diplomirao je i magistrirao na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, kod prof. Radenka Miševića. Usavršavao se na Akademiji lijepih umjetnosti u Parizu kod prof. Žaka Jankela. Samostalno se predstavio na 53 izložbe, dobitnik je 23 nagrade i ima status istaknutog kulturnog stvaraoca Crna Gora. Član je CANU od 1996. i redovni profesor na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju. Njegovi radovi nalaze se u zbirkama 26 muzeja i galerija u Crnoj Gori i regionu, u devet akademija nauka i umjetnosti, institucijama, rektoratima i fakultetima i velikom broju zbirki diplomata i ljubitelja umjetnosti.

Portal Analitika