Scena

Tragedija poljskih Jevreja na Velikoj sceni CNP-a

Predstava "Naš razred" poljskog autora Tadeuša Slobođaneka, nastala u koprodukciji vodećih izraelskih pozorišta, telavivskog Teatra "Cameri" i Nacionalnog teatra Habima, biće večeras na sceni Crnogorskog narodnog pozorišta od 21 čas.
Tragedija poljskih Jevreja na Velikoj sceni CNP-a
Portal AnalitikaIzvor

- "Naš razred" priča je o odrastanju djece različitih vjeroispovjesti prije Drugog svjetskog rata u jednom selu u Poljskoj, o prirodi kolektivne krivice, ispitivanju relativnosti istorijskih istina. Desetoro djece u jednom razredu i fragmenti njihovih života u kojima se prepliću ljubav i ubistvo, uspomena i zaborav, nerazumijevanje i saosjećanje dok zajedno odrastaju u malom poljskom selu, prikazani su u snažnoj drami koja u isto vrijeme oduzima dah i dovodi do suza. Iako se radnja odvija u poljskom selu Jedvabne u istočnoj Poljskoj 1941. godine kada su Poljaci upali u domove komšija Jevreja sa kojima su odrastali, prisilno ih zatvorili i spalili njih 1.600, priča ima univerzalni karakter pripovijedajući o stradanju, tragičnim ljudskim sudbinama i kompleksnosti međuljudskih odnosa te posljedicama oblikovanja ljudskih života u okolnostima koje nameću nerazumijevanje i otpor prema svakom obliku različitosti - navodi se u najavi ove drame.

Predstava je višestruko nagrađivana na brojnim regionalnim i međunarodnim festivalima. Evropska teatarska konvencija ovaj komad je 2010. godine uvrstila među najbolje savremene evropske drame. Na dodjeli Izraelske pozorišne nagrade ove godine "Naš razred" je dobio nagrade za najbolju režiju, najbolju koreografiju i najbolju produkciju predstave prevedene sa stranog jezika.

Portal Analitika