Turizam

MRT: Boravišnu taksu plaćaju svi turisti, turističku - vlasnici vikendica

Boravišnu taksu pod jednakim uslovima plaćaju domaći i strani državljani koja koriste turistički smještaj van svog prebivališta, dok turističku taksu plaćaju svi vlasnici vikendica na teritoriji Crne Gore, saopšteno je Portalu Analitika iz Ministarstva održivog razvoja i turizma.
MRT: Boravišnu taksu plaćaju svi turisti, turističku - vlasnici vikendica
Portal AnalitikaIzvor

Povodom čestih napisa srpskih medija o taksama koju su turisti iz Srbije obavezni da plate u Crnoj Gori tokom ljetnje sezone i njihovom pogrešnom tumačenju, iz MRT navode da treba, prije svega, praviti jasnu razliku između obaveza koje imaju turisti i vlasnici vikendica.

- Boravišna taksa je novčani iznos koji plaća lice koje izvan svog prebivališta koristi usluge smještaja u smještajnom objektu u kojem se obavlja turistička i ugostiteljska djelatnost, za čiji rad je izdato odobrenje za rad nadležnog organa. Turistička taksa predstavlja novčani iznos koji plaćaju domaća i strana fizička lica koja posjeduju sekundarnu stambenu jedinicu namijenjenu za odmor u turističkim mjestima, a na teritoriji opštine u kojoj je osnovana lokalna turistička organizacija. Sekundarna stambena jedinica podrazumijeva apartman, stan ili kuću, koju za odmor i rekreaciju koristi vlasnik, njegova porodica i prijatelji, a koja ne predstavljaju stalno mjesto boravka vlasnika nekretnine, kao ni članova njegove uže porodice.

Prema Zakonu o boravišnoj taksi, obavezu njenog plaćanja imaju svi oni koji borave u Crnoj Gori borave u nekom hotelu, motelu, pansionu, turističkom apartmanu, odmaralištu, kampu, planinarskom domu, sobi za iznajmljivanje i na plovnom objektu - jahti i brodu - ali i drugim objekti u kojima se pružaju usluge smještaja. Što je još važnije, boravišnu taksu pod jednakim uslovima plaćaju i domaći i strani državljani.

- Boravišna taksa se obračunava u rasponu od 0,10 eura do 0,80 eura, a Odlukom o boravišnoj taksi njenu visnu određuje opština, Glavni grad ili Prijestonica, uzimajući u obzir vrstu smještajnog objekta, kao i obim povoljnosti i usluga koje se nude licima koja koriste usluge smještaja - ističu iz MRT.

Istim zakonom predviđeno je oslobađanje od plaćanja ili umanjenje iznosa boravišne takse određenim licima.

- To su djeca do 12 godina starosti, licima sa teškim čulnim i tjelesnim smetnjama, lica upućena na banjska i klimatska liječenja, i specijalizovanu rehabilitaciju, lica koja obavljaju sezonske poslove sa prijavljenim boravkom u turističkom mjestu, lica koja neprekidno borave u objektu za smještaj duže od 30 dana, učenici i studenti čiji boravak organizuju škole i fakulteti u okviru redovnih programa, održavanja sportskih i kulturnih manifestacija, strani državljani koji su po međunarodnim konvencijama i sporazumima oslobođeni

plaćanja taksi i strani državljani koji organizovano, preko zvaničnih humanitarnih organizacija, dolaze radi pružanja humanitarne pomoći. Boravišnu taksu umanjenu za 50% plaćaju lica od 12 do 18 godina starosti, a Opština može svojim propisom odrediti i druga lica koja su oslobođena od plaćanja boravišne takse - podsjećaju iz MRT.

Kada je riječ o naplati boravišne takse, nju vrši davalac smještaja - pravno ili fizičko lice koje pruža usluge smještaja - istovremeno sa naplatom same usluge smještaja.

- On je dužan da turisti na tom računu posebno iskaže iznos boravišne takse, a u slučajevima oslobađanja navede osnov za to. Ukoliko davalac smještaja ne naplati boravišnu taksu, dužan je na svoj teret da uplati taj iznos. Nadzor nad prikupljanjem boravišne takse i vođenjem odgovarajuće evidencije obavljaju inspekcijske službe nadležnog poreskog organa opštine, a to je Uprava za naplatu lokalnih javnih prihoda, dok inicijativu za kontrolu uplate boravišne takse može podnijeti svako zainteresovano lice - zaključuju iz MRT.

K.J.

Foto: novosti.rs

Portal Analitika