Scena

Evgenij Dibski i Pavel Brat izlažu u Kotoru

Izložbe ruskih umjetnika Evgenija Dibskog i Pavela Brata biće danas otvorene u Dukley Art centru u Kotoru u 16 časova, u okviru aktivnosti Dukley European Art Community.
Evgenij Dibski i Pavel Brat izlažu u Kotoru
Portal AnalitikaIzvor

Riječ je o samostalnim izložbama u nekadašnjoj zgradi Jugooceanije, na kojima će umjetnici predstaviti djela nastala tokom njihovog jednomjesečnog rezidencijalnog boravka u programu DEAC.

- Težište izložbe Dibskog predstavljaju slike velikog formata, nastale kao specifičan amalgam njegovih višegodišnjih slikarskih istraživanja, obuhvaćenih jedinstvenim nazivom Translation of Time, i iskustva stečenog u susretu sa konkretnim mjestom boravka, tačnije sa "pejzažom" vidljivim kroz prozor njegovog privremenog radnog prostora u zgradi Doma umjetnika u Kotoru... U radovima nastalim u ateljeu u Domu umjetnika i Brat donekle takođe slijedi svoje ranije umjetničko putovanje, osobito ono nastalo u kontekstu specifično ruske "siromašne umjetnosti". Umjetnik je doduše za svoje radove koristio zatečeni štampani materijal iz ogromne ostavljene i zapuštene arhive nekadašnjeg kotorskog pomorskog giganta, izrezujući ga na trake-pojaseve, od kojih su potom tokom složenog, majstorskog tehnološkog postupka, koji napominje neke stare rukodjelačke zanate, nastali zadivljujući organoliki objekti, kao poetizovane lebdeće himere - preporođeni znakovi jednog prašinom prekrivenog i iščezlog svijeta - navodi se u najavio ovog događaja.

Portal Analitika