Scena

Satovi Mateja Zoreca u novoj Galeriji "Klub"

Slovenački umjetnik Matej Zorec predstaviće se večeras samostalnom izložbom koja će biti otvorena u Galeriji "Klub" Centra savremene umjetnosti Crne Gore u 20 časova.
Satovi Mateja Zoreca u novoj Galeriji "Klub"
Portal AnalitikaIzvor

Postavku pod nazivom "Žene pobjednice vremena" čine unikatni alegorijski satovi, koje je umjetnik posvetio ženama, "pobjednicama vremena", a otvoriće je istoričarka umjetnosti Ljiljana Karadžić.

- Posmatrač će se susresti kroz umjetničke satove sa Vidom, Almom, Franjom, Itom i Jelenom, njihovim pasijama, hrabrošću, požrtvovanjem i bezuslovnom ljubavlju koje su ostavile duboke tragove u sredinama i vremenima u kojima su živjele - navodi se u najavi ovog događaja.

Matej Zorec rođen je 1969. godine u Ljubljani, gdje je završio Arhitektonski fakultet. Bavi se grafičkim dizajnom i dizajnom izložbi. Od 2004. godine u svom studiju dizajnira i izrađuje unikatne alegorijske satove, koji su prepoznati kao umjetničke skulpture. Brendirao ih je 2009. godine pod markom Angeline Clocks, a do sada je izradio njih 15. Izlagao je na brojnim međunarodnim izložbama.

- Svakako je neobično i neuobičajeno da danas, u eri digitalizacije i instant proizvoda, neko bira da svoje vrijeme troši na pravljenjestonih satova - skulptura. Jedan od tih rijetkih zanesenjaka je Matej Zorec koji sa predanošću i specijalističkim znanjima starih majstora kreira i pravi alegorijske i memorijalne satove. Kako sam autor kaže, pred njim je uvijek isti cilj, da satnom mehanizmu koji ze njega predstavlja srce sata, u zavisnosti od teme i posvete, uobliči i upodobi tijelo - zapisala je Karadžić u uvodnom tekstu kataloga koji prati izložbu.

Izložba u Galeriji "Krug" biće otvorena narednih 15 dana.

Portal Analitika