Scena

Koncert saksofoniste Žaka Švarc-Barta za Praznik muzike

Poznati francuski saksofonista Žak Švarc-Bart (Jacques Schwarz-Bart) prirediće večeras koncert u Velikoj sali KIC-a "Budo Tomović" od 20 časova, kojim će biti obilježen Praznik muzike, 21. jun.
Koncert saksofoniste Žaka Švarc-Barta za Praznik muzike
Portal AnalitikaIzvor

On će publici u Podgorici predstaviti projekat "Jazz Racine Haiti" (Džez korijeni Haitija). Pored Švarc-Barta, koji svira tenor i sopran saksofon, na sceni će biti muzičari iz Francuske, sa Haitija i Mauricijusa: Arno Dolmen (bubnjevi), Grergori Priva (klavir), Klod Saturn (vudu bubanj), Gino Šantoazo (kontrabas) i Munlajt Benžaman (vokal).

Žak Švarc-Bart, saksofonista, kompozitor, producent i aranžer, sarađivao je sa čuvenim muzičarima kao što su: Roj Hargrov, Erika Badu, Dejvid Gilmor i Ćućo Valdes.

Muziku svojih francusko-karipskih predaka pomiješao je sa savremenim džezom, pa njegov inovativni album "Jazz Racine Haiti" predstavlja raskršće duhovne vudu muzike Haitija i džeza. Nastao je u saradnji sa brojnim muzičarima, među kojima su i dva vudu sveštenika, album sadrži tradicionalnu haićansku vudu obrednu muziku koju je Švarc-Bart aranžirao i kao i onu koju je komponovao pod njenim uticajem. Album je objavljen u februaru 2013. godine, i od tada ga promoviše širom svijeta. 

Portal Analitika