Scena

"Absence / Presence" tri mlade umjetnice u Modernoj galeriji

Izložba "Absence / Presence" tri mlade umjetnice, Jelene Iličković, Marine Kuveljić i Jovane Vujanović, biće sjutra otvorena u Modernoj galeriji podgoričkih Muzeja i galerija, u 20 časova.
"Absence / Presence" tri mlade umjetnice u Modernoj galeriji
Portal AnalitikaIzvor

Postavku će otvoriti istoričarka umjetnosti Ljiljana Karadžić. Umjetnica Jovana Vujanović izvodiće performans od 19 od 20 časova svakog radnog dana u ovom izagačkom prostoru.

- Ova izložba se na prvi pogled može shvatiti kao ambijentalna postavka unutar koje sasvim samostalno mogu da funkcionišu tri zaokružena koncepta, koji se mogu tretirati kao zasebne poetičke cjeline sa ličnim mikronarativima. S druge strane, posjetilac izložbe koji gleda iz zainteresovane perspektive, može uočiti dodatni napor autorki koji prevazilazi njihove umjetničke, prijateljske i generacijske veze. Umjetnice su uložile dodatni napor da svoje radove ne predstave samo revijalno, unutar dogovorno "zaposjednutih" prostora, već da ih pažljivim aranžiranjem dovedu u dijaloške relacije i stvore delikatne međuprostore u kojima se semantički potencijali djela proširuju i tvore nova značenja. Koristeći različite modele izražavanja - video, instalaciju, performans, fotografiju i kolaž - neopterećene puritanizmom konvencija, autorke se rizomatično "kreću" između onoga što podrazumijevamo pod "originalnim stvaralaštvom" i aproprijacijskim modelima. Zajednički imenitelj izložbe je, kako već i sam naziv sugeriše, opozicija "odsustvo – prisustvo" koja pruža dovoljno širok interpretativni okvir - zapisala je Karadžić.

Jelena  Iličković rođena je 1986. godine u Baru, a diplomirala je slikarstvo na cetinjskom FLU u klasi prof. Branislava Sekulića. Izlagala na brojnim kolektivnim izložbama u zemlji, pored ostalih, u Baru i na Cetinju.

Marina Kuveljić rođena je 1986. godine u Podgorici, a diplomirala je grafiku na FLU na Cetinju. Samostalno je izlagala u Podgorici, Starom Baru, Novom Sadu, Novom Beogradu, Zagrebu, Sarajevu, Ljubljani, Skoplju i Tuzli.

Jovana Vujanović rođena je 1986. godine u Podgorici, a diplomirla je grafiku na cetinjskom FLU. Dobitnica je godišnje nagrade FLU za slobodni crtež, rezidencijalno je boravila u Berlinu, i samostalno izlagala u Perjaničkom domu u Podgorici. Predstavila se na kolektivnim izložbama u Tirani, na Cetinju, u Venecijia, Bariju, Podgorici, Sarajevu, Beogradu, Strazburu i Briselu.

Portal Analitika