Politika

PROGRAMI POLITIČKIH PARTIJA: Sve u duhu liberté, égalité, fraternité…

Na osnovu analize programa nekoliko parlamentarnih stranaka u Crnoj Gori, DPS-a, SDP-a, Pozitivne i Nove, da se zaključiti da se partije zalažu za iste ili slične vrijednosti. Gotovo da nema razlike među njihovim programskim opredjeljenjima: sloboda, jednakost, pravda, solidarnost, tolerancija... Kao malo obogaćeni osnovni principi Francuske buržoaske revolucije. Tome valja dodati i evropske integracije... Unekoliko odstupa Nova, jer je izričito protiv NATO integracija u svom programu, a zalaže se za vjerske slobode i očuvanje nacionalnog identiteta Srba u Crnoj Gori, SPC i Mitropolije crnogorsko-primorske
PROGRAMI POLITIČKIH PARTIJA: Sve u duhu liberté, égalité, fraternité…
Portal AnalitikaIzvor

Da se glasači u Crnoj Gori na izborima opredjeljuju na osnovu programa političkih partija, vjerovatno bi se našli u velikom problemu. Jer, iako se može činiti iznenađujućim, nema većih razlika u programima crnogorskih političkih stranaka - ova dokumenta ponavljaju gotovo iste principe, često u frazama i floskulama.

Demokratska partija socijalista, Socijaldemokratska partija, ali i opozicione Socijalistička narodna partija, Pozitivna Crna Gora i Nova srpska demokratija kao osnovne vrijednosti za koje se zalažu bez izuzetka navode - slobodu, jednakost, pravdu, solidarnost, rodnu ravnopravnost, toleranciju među narodima, slobodu medija, ekonomsko jačanje države, ulaganje u mlade...

Osim toga, "borba protiv organizovanog kriminala i korupcije" i "evropske integracije" neizostavne su "mantre" koje se navode u programsikom tekstu svake stranke. Jedino se neke, uz evropske integracije zalažu i za pristupanje NATO-u (DPS, SDP, Pozitivna), dok se druge i programski protive (SNP, NOVA).

Sloboda, jednakost, pravda... Sve naše političke stranke kao osnovne vrijednosti i univerzalne premise na početku svojih programa bez izuzetka stavljaju slobodu, jednakost, pravdu, solidarnost, toleranciju...

Tako DPS u svom programu ističe da "bez slobodnog pojedinca nema slobodnog društva" i da "pravo na život i slobodu znači i pravo na jednakost svih građana, bez obzira na pol, naciju, vjeru ili rasu" i da "osim što teži slobodi, svaki čovjek teži i pravdi".

Takođe navode solidarnost "kao posebno važnu moralnu i vrednosnu kategoriju".

SDP označava prije svega solidarnost kao "uslov društvene egzistencije" a ideal kojem teži ta partija je, kako navode u programu, "sloboda za sve" i "dostojanstven život".

SDP se takođe zalaže za demokratsko ustrojstvo države, pravednost, građansku i multietničku Crnu Goru, odbijanje svakog oblika diktature, monopola i privilegija, kao i demokratizaciju svih oblasti života i rada.

partijesnpI opozicija za iste vrijednosti: Da načela slobode pravednosti i solidarnosti nijesu samo navedena u programima partija na vlasti pokazuju programi opozicionih partija.

Tako se u programu SNP-a navodi da "samo slobodna Crna Gora, država slobodnih pojedinaca ima perspektivu" i da je "sloboda ugrađena u temelje bića Crne Gore, i njeno očuvanje je proces koji zahtijeva neprekidnu političku aktivnost".

SNP smatra da su "solidarnost, socijalna pravda i jednake šanse za sve suštinski princip i važne kolektivne osobine našeg naroda i kao takve treba da doprinese unutrašnjoj društvenoj i socijalnoj koheziji i u Crnoj Gori".

Poštovanje i njegovanje međusobne tolerancije je jedna od temeljnih vrijednosti za koje se SNP takođe zalaže, dok Pozitivna na početku svog programa, u posebnim odjeljcima, navodi slobodu, pravdu, jednakost i solidarnost kao osnovne vrijednosti za koje se zalaže. Ova se partija zalaže i za "društvo jednakih šansi". Posebno navode da će se "zalagati za ostvarivanje društvene pravde koja će svakom pojedincu omogućitti jednak tretman pred zakonom".

Borba protiv kriminala i korupcije kao obavezna mantra: Pored toga što se listom zalažu za univerzalne vrijednosti pravde, slobode, solidarnosti i jednakosti, partije se takođe u svojim programima vatreno zalažu za vladavinu prava i borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala. To važi kako za stranke na vlasti, tako i za one u opoziciji.

DPS u svom programu ističe da "samo društvo vladavine prava može biti bogato i stabilno" i da je "to je preduslov za efikasnu borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, siguran preduslov za podizanje društvenog standarda i ličnog standarda svakog pojedinca".

partijesdpNjihov koalicioni partner navodi da će se SDP sa istom odlučnošću sa kojom se borila za crnogorsku nezavisnost, boriti i sa izazovom uspostavljanja stabilne vladavine prava i da se "uspješnost borbe sa korupcijom i organizovanim kriminalom ogleda kroz gonjenje i presuđivanje najtežih slučajeva, a ne kroz statističke prikaze".

SNP u svom programskom opredjeljenju ima poseban odjeljak naslovljen "Društvo bez korupcije i organizovanog kriminala" u kojem se između ostalog navodi da "SNP CG ponovo traži najširi mogući dogovor u državi za radikalan obračun sa korupcijom i organizovanim kriminalom...".

Pozitivna ističe da je "od presudnog značaja za početak pregovora o stupanju u članstvo u EU, borba protiv korupcije i organizovanog kriminala" i da je "ključ borbe u jakoj političkoj volji da se ovom problemu stane na put, kao i davanju snažnih ovlašćenja nezavisnim sudovima i policiji".

Multietničnost - bogatstvo Crne Gore: Programi partija se u pojedinim segmentima toliko podudaraju da se čini kao da se čita program jedne iste partije. Tako i DPS i SNP i Pozitivna navode da su multietničnost i vjerska i nacionalna posebnost "najveće bogatstvo Crne Gore".

U programu DPS-a stoji da je "Crna Gora država ravnopravnih građana koja po standardima najrazvijenijih demokratskih društava uvažava nacionalne, etničke, vjerske i kulturne razlike" kao i da je "multietničnost naše najveće bogatstvo i snaga".

SNP u odjeljku naslovljenom "Tolerancija i poštovanje različitosti" navodi da su "etničke, vjerske, kulturne posebnosti, bogatstvo našeg društva".

Pozitivna ističe da "identitetske razlike i specifične različitosti čine bogatstvo Crne Gore i sve zajednice treba jednako uvažavati".

SDP samo napominje da su "ljudska prava, dostignuti nivo prava manjina i svih pojedinaca, neodvojivi dio i rezultat istorijskog djelovanja socijaldemokratskih snaga i ideja".

Šansa mladima i slobodni mediji: Političke partije se takođe zalažu za ekonomski prosperitetnu Crnu Goru. Iako imaju različite vizije ekonomskog puta Crne Gore, koje su preopširne da bi se na ovom mjestu mogle detaljnije analizirati, crnogorske stranke se listom zalažu za ekonomski prospritetnu Crnu Goru, društvo jednakih šansi i bolji život za sve građane.

Neizostavni dio programa, u kontekstu boljeg života, su borba za prava mladih i slobodu medija.

SNP kao svoje programsko opredjeljenje navodi uvjerenje da je "Crna Gora privlačna za mlade ljude njihova vizija i cilj" i da hoće da stvori ambijent koji će omogućiti mladim ljudima da svoje životne i poslovne planove ostvaruju u Crnoj Gori. Iz te stranke takođe napominju da su "slobodni mediji naša savjest" i da su "snažan faktor u kreiranju društvene stvarnosti pa moraju preuzeti aktivnu ulogu pokretača promjene postojećeg sistema vrijednosti".

partijepozitivnaPozitvna napominje da "u Crnoj Gori, osim raznih strategija i akcionih planova za mlade, ne postoji gotovo nikakav institucionalni ili formalni okvir za brigu o njima" kao i da su "najveći problemi mladih nezaposlenost, neinformisanost i nedostatak adekvatne ponude za korišćenje slobodnog vremena".

Sloboda medija je, kako je navedeno u programu Pozitivne, jedan od preduslova postojanja svakog slobodnog i demokratskog društva.

DPS navodi da "gradeći bolju budućnost za sebe, mladi garantuju i sigurnu budućnost društva" i da je "sloboda medija garant demokratije i uspješnosti svakog društva".

Njihov koalicioni partner SDP se zalaže za "obrazovnu i zdravstvenu politiku sa posebnom brigom za mlade i penzionere" i za "slobodu ali i odgovornost medija".

Posvećeni integracijama: Program svake crnogorske partije bi svakako ostao nepotpun da se u njemu ne navodi da je stranka revnosno posvećena evropskom putu Crne Gore.

partijedpsDPS ističe da je "status kandidata za članstvo u EU istorijsko dostignuće Crne Gore" i da je "članstvo u EU krajnji cilj kojem smo bezrezervno posvećeni i kojim želimo da našim građanima omogućimo evropski kvalitet života".

SDP ulazak u EU posmatra kao "cilj koji treba da bude zajednički imenitelj svih relevantnih društvenih aktera i njihovog zalaganja".

Ništa drugačije ne zvuče ni programi opozicionih stranaka.

SNP smatra da Crna Gora treba da bude "međunarodno integrisana, punopravna članica evropske porodice", a Pozitivna ističe da je "pristup i punopravno članstvo u Evropskoj uniji glavni prioritet Crne Gore".

Iako su po pitanju evropskih integracija bezrezervno saglasne sve partije u Crnoj Gori, oko pristupanja NATO-u stavovi su podijeljeni. Dok su DPS, SDP i Pozitivna jasno u svojim programima naglašavaju da je pristupanje NATO-u jedan od strateških ciljeva, SNP smatra da je "Partnerstvo za mir optimalni okvir učešća Crne Gore u regionalnim i međurodnim sistemima bezbijednosti".

Partija koja je takođe otvoreno protiv pristupanja NATO-u je Nova srpska demokratija.

Prava Srba i vjerske slobode: Osim toga što je protiv NATO integracija Crne Gore, u programu NOVE postoji nešto što je razlikuje od programa ostalih partija koje su ovdje navedene - to su zalaganje za vjerske slobode i očuvanje nacionalnog identiteta Srba u Crnoj Gori, Srpske pravoslavne crkve i Mitropolije crnogorsko-primorske.

partijenovaU programu NOVE se navodi da "Srpskoj pravoslavnoj crkvi pripada značajno mjesto u nacionalnom vaspitanju i duhovnoj obnovi našeg naroda" i da se "NOVA bori za dostojanstvo i imovinsko-pravni status Mitropolije crnogorsko-primorske i episkopije Budimljansko-nikšićku, Zahumsko-hercegovačku i Mileševsku. Istovremeno, obezbijedićemo dostojanstvo, zaštitu i socijalnu sigurnost za sveštenike Srpske pravoslavne crkve i predstavnike ostalih tradicionalnih vjeroispovijesti u Crnoj Gori".

NOVA se takođe zalaže za "očuvanje i razvoj nacionalnog identiteta srpskog naroda u Crnoj Gori" kao i za "ravnopravnost srpskog naroda u Crnoj Gori, što podrazumijeva i borbu za proporcionalnu nacionalnu zastupljenost i široku kulturno-prosvetnu autonomiju sa garantovanim odgovarajućim pravima svim narodima".

Međutim, iako NOVA kao najjači konstituent Demokratskog fronta, važi za najvatrenijeg kritičara aktuelne vlasti, izuzimajući zalaganje za prava Srba i SPC, njen se program u drugim segmentima ne razlikuje mnogo od programa DPS-a i SDP-a.

NOVA se takođe zalaže za slobodu, jednakost, pravednost, dostojanstvo, demokratiju i toleranciju, prava radnika kao i ekonomski prosperitet Crne Gore. Ta stranka je "posvećena punopravnom članstvu Crne Gore u Evropskoj uniji" borbi za prava mladih i slobodu medija.

I na kraju, da se ne bi izdvajali iz ustaljenih programskih okvira crngoroskih partija, i NOVA je kao jedan od ključnih ciljeva za koji se zalaže navela "borbu protiv kriminala, korupcije i terorizma".

Stoga se nameće pitanje: da li su stranke u Crnoj Gori dostigle vrhunac programske organizacije ili jednostavno naprave program po ustaljenom šablonu, otaljavajući taj važni dio posla po kojem se prepoznaje ideologija stranke? Jedno je sigurno - kad bi se sve partije zalagale suštinski za ono što se zalažu u svojim političkim programima, Crna Gora bi bila mnogo bolje mjesto za život.

Balša KNEŽEVIĆ

Foto: Skupština Crne Gore (skupstina.me), zvanične stranice stranaka

Portal Analitika