NATO

KRIVOKAPIĆ: Nećemo propustiti priliku da dokažemo našu spremnost

Predsjednik Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić obratio se, na poziv predsjednika Parlamentarne skupštine, plenarnoj sesiji NATO PS, posvećene politici prošrenja NATO-a, koja se održala u Budimpešti.
KRIVOKAPIĆ: Nećemo propustiti priliku da dokažemo našu spremnost
Kristina Ćetković
Kristina ĆetkovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Zahvalivši se predsjedniku Majklu Tarneru, kao i domaćinima parlamentu Mađarske na direktoj podršci pozivu Crne Gore do kraja 2015 i ocjenjivanju na osnovu indiviualnog učinka, Krivokapić je naglasio da nećemo propustiti ovu jedinstvenu priliku  da dokažemo našu spremnost  i posvećenost ispunjavanju uslova za dobijanje poziva za punopravno članstvo.

„Parlamentarna skupština NATO usvojila je danas Deklaraciju o proširenju NATO-a, koja je naglasila da zemlje kandidati moraju nastaviti sa neophodnim pripremama za ispunjavanje uslova za članstvo, kao što je navedeno u članu 10 Vašingtonskog ugovora. Naglašavajući da proširenje ne predstavlja prijetnju za bilo koju naciju, već povećava bezbjednost i stabilnost cijelog evroatlanskog regiona, snažno preporučuje vladama i parlamentima Sjeverno-atlanskog saveza da „nastave sa podrškom zemljama koje teže da se pridruže Savezu i da donesu odluku o pozivu Crne Gore do kraja 2015. godine““, stoji u saopštenju predsjednika Skupštine.

Krivokapić je razgovarao je i sa predsjednikom NATO Parlamentarne skupštine Majklom Tarnerom, koji mu je još jednom prenio veliku podršku američkog Kongresa politici proširenja. Krivokapić se zahvalio na velikoj podršci i NATO Parlamentarne skupštine, koja je jasno poslala poruku članicama da NATO mora ostati posvećen politici proširenja.

„Na posebnom sastanku sa zamjenikom Generalnog sekretara NATO ambasadorom Aleksandrom Veršbovom, prenijete su, nakon ministarskog sastanka u Antaliji,  poruke podrške ali i potrebe da se do kraja  ispune svi uslovi koje zemlje članice očekujuju od Crne Gore. Posljednjih šest mjeseci ovog istorijskog puta za Crnu Goru moraju biti dominantno posvećeni podizanju podrške javnosti i mjerljivim pomacima u vladavini prava“, navodi se u saopštenju.

Krivokapić je okupio i predsjednike parlamenata Bosne i Hercegovine Šefika Džaferovića, Makedonije i Gruzije Davida Usupašvilija. Predsjednik Skupštine Crne Gore je istakao da zemlje koje se nalaze pred vratima NATO, moraju više sarađivati i međusobno se podržavati. Predsjednici su istakli da napredak bilo koje od zemalja, je zajednički uspjeh, i da se svaka od zemalja mora potruditi da politika proširenja ostane u fokusu alijanse.

 

Portal Analitika