NATO

Kazao premijer u tehničkom mandatu

Abazović: Istraživanje NATO nije relevantno, ne bih imao strah od referenduma

Premijer Dritan Abazović koji rukovodi Ministarstvom vanjskih poslova učestvovao je na NATO sastanku ministara vanjskih poslova. Nakon sastanka, na kojem je Finska zvanično postala 31.članica Alijanse, Abazović kaže da je ovo istorijski dan za savez.

Abazović: Istraživanje NATO nije relevantno, ne bih imao strah od referenduma Foto: Pobjeda
PobjedaIzvor

"Mi to podržavamo od sveg srca, jer je politika otvorenih vrata uvijek bila prihvatljiva za nas, i nadamo se da Finska neće biti i zadnja zemlja koja će pristupiti, već da ćemo isti ovaj događaj organizovati i sa Švedskom", rekao je Abazović u sjedištu NATO.

Kada je riječ o Ukrajini, na sastanku su se, kako kaže, ponovile poruke koje su više puta izrečene od strane svih članica - svi stojimo uz Ukrajinu.

"Crna Gora posebno kao zemlja koja ima skromnije kapaciteta od drugih, mislim da možemo da konstatujemo da nema razloga da osjećamo bilo kakvu inferiornost u odnosu na bilo koju drugu državu članicu. Kada uporedimo naš GDP, naš broj stanovnika, naše mogućnosti, mi smo zemlja koja je na vrhu liste, koja pomaže Ukrajinu. Vjerujem da to cijene naše partneri i Ukrajina", ističe Abazović.

Crna Gora, kako je naveo premijer, ostaje posvećena miru.

"Ostajemo posvećeni miru, navijamo da se nađe što prije rješenje, a do tada, stojimo čvrsto uz ukrajinski narod koji sa punim pravom brani svoju teritoriju i pravo da odlučuje u kojim organizacijama će da bude", istakao je Abazović.

Upitan da prokomentariše poslednje NATO istraživanje, prema kojem je podrška članstvu pala za dva odsto, a za osam procenata porastao broj onih koji bi na referendumu glasali za istupanje iz saveza, Abazović je rekao da je za vrijeme DPS, podrška NATO bila 35 odsto.

"Kad je bila pretprošla Vlada za koju je rađeno istraživanje, podrška NATO je bila 35 posto ili da pojednostavim – kad je DPS bio na vlasti, podrška je bila 35 posto, sada sa ovom Vladom je 48 odsto. Građanima to pitanjima više nije na dnvenom redu", navodi premijer, dodajući da su prethodne dvije Vlade uspostavile odličnu saradnju sa NATO.

"Za mene to istraživanje nije relevantno. Srećan sam kad vidim da NATO podržava 48 odsto posto. Ranije je postojao strah od referenduma o NATO, ja danas taj strah ne bi imao", kaže Abazović.

Portal Analitika