NATO

Crnogorske luke – garant bezbjednosti zemlje

Sve je više američkih vojnih brodova koji dolaze u Luku Bar na redovno održavanje. Ovo je veoma značajno za Crnu Goru jer početak bliže tehničke saradnje sa NATO alijansom u oblasti pomorske vojne industrije predstavlja znak da je Crna Gora ravnopravna članica koja doprinosi spremnosti NATO trupa da očuvaju mir u Jadranu

Crnogorske luke – garant bezbjednosti zemlje Foto: Portal Analitika
PROMO
PROMOAutor
Portal AnalitikaIzvor

U barskoj luci redovno se smjenjuju američki vojni brodovi koji ovdje borave radi održavanja. Jedan od njih je i Trenton, brod velike brzine, plitkog gaza namijenjen za brzi transport tereta srednje veličine.

Američka mornarica razvila je posebnu vrstu brodova koji omogućavaju brz tranzit i raspoređivanje konvencionalnih ili specijalnih snaga, opreme i zaliha. Zbog toga, brod Trenton ima još deset aktivnih brodova blizanaca koji imaju identične osobine i performanse. Ovi brodovi nisu naoružani i opremljeni su platformom za slijetanje helikoptera i velikom hidrauličnom rampom na krmi za brzi ukrcaj vozila i drugog tereta. Trenton dostiže zavidnu brzinu od čak 45 čvorova, a opslužuje ga posada koja broji od 26 do 44 ljudi, u zavisnosti od vrste zadatka. Osim što može da ponese vojnu opremu i potrepštine ukupne težine do 600 tona, brod može da preveze i 312 putnika.

Prije Trentona u Luci Bar bio je remontovan i Karson Siti, brod iz iste porodice vojnih plovila. Karson Siti je napravljen 2016. i do sada je bio angažovan u logističkim misijama u različitim djelovima Afričkog kontinenta. Dolazak Karson Siti broda u Bar pružio je priliku članovima njegove posade sa se sretnu i razmijene iskustva sa kolegama iz crnogorske i grčke mornarice.

Svake godine SAD i Crna Gora sprovode niz zajedničkih akcija za jačanje bezbjednosti i poboljšanje vojnih kapaciteta od kojih se mnoge dešavaju u SAD ili u Evropi.

Početak saradnje Vojne mornarice SAD i Luke Bar je značajan ne samo zbog ugovorenog posla koji će predstavljati zaradu za Luku Bar, već i zbog toga što je ovim Bar stavljen na listu luka koje NATO vojni brodovi mogu koristiti kao sklonište u slučajevima loših vremenskih uslova. Takođe, mogućnost da NATO koristi luke u Crnoj Gori uticaće na jačanje bezbjednosti državnih voda.

Povjerenje koje je Vojna mornarica SAD ukazala Luci Bar najbolji je primjer kako se razvija prijateljstvo i zajedništvo unutar Alijanse, jer samo kada se držimo zajedno, zajedno doprinosimo kolektivnoj bezbjednosti svih svojih građana.

Portal Analitika

Komentari (3)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
G Goran_neregistrovani
24.06.2023. 15:04

DOK NAM JE NATO U LUCI BAR MOZEMO MIRNO SPAVATI , SVI ZA JEDNOG JEDA ZA SVE , nedaj Boze da su Ruski ili Srbijanski brodovi onda bi licilo na nemir.

2
0
R Realnost_neregistrovani
08.06.2023. 13:16

Okupirana banana državica, a prodaju se za velike heroje i junake. :)

0
2
E Exeee_neregistrovani
08.06.2023. 12:22

A 'oćete Pipuna za premijera i Nato u Luci Bar

3
0