NATO

Sastanak ministara vanjskih poslova NATO-a

Abazović danas na NATO sastanku u Briselu: Prisustvovaće i ceremoniji pristupanja Finske Alijansi

Odlazeći premijer Dritan Abazović učestvovaće na sastanku ministara vanjskih poslova NATO-a, koji se od danas održava u Briselu. 

Abazović danas na NATO sastanku u Briselu: Prisustvovaće i ceremoniji pristupanja Finske Alijansi Foto: screenshot
Portal AnalitikaIzvor

„Tokom boravka u Briselu premijer će imati priliku da, zajedno sa kolegama iz država članica NATO-a, kao i šefovima diplomatija država pozvanih da se pridruže Alijansi – Finske i Švedske, razgovara o brojnim pitanjima od značaja za evroatlantsko područje“, saopšteno je iz njegovog kabineta. 

Sastanak će, dodaju, svakako obilježiti rasprava o agresiji Ruske Federacije na Ukrajinu i implikacijama sukoba po savezničku bezbjednost. Osim tog aspekta, ministri vanjskih poslova će potvrditi opredjeljenje za pružanjem političke i praktične podrške Ukrajini, njenoj nezavisnosti, suverenitetu i teritorijalnom integritetu.

Na sastanku će biti riječi i o Sveobuhvatnom paketu podrške (CAP), kroz koji Alijansa obezbjeđuje nevojnu podršku Ukrajini.

„Sastanak će biti prilika da predsjednik Vlade ponovi da je Crna Gora snažno opredijeljena da aktivno učestvuje u formulisanju i implementaciji savezničkih politika i odluka koje se donose sa ciljem zaštite evroatlantskog područja“, navodi se u saopštenju.

Kako dodaju, ono što će svakako obilježiti ovu, 74. godišnjicu Alijanse, kao i sastanak, jeste pridruživanje Finske NATO-u, čime ova alijansa dobija 31. člana. Finska će, kao saveznik, značajno doprinijeti djelovanju Alijanse, i kreiranju bezbjednijeg evroatlantskog područja, a zvaničnoj ceremoniji će prisustvovati pristupanja Finske Alijansi.

„Sastanak ministara vanjskih poslova je redovna platforma koja se održava najmanje dva puta godišnje. Na sastancima se procjenjuje rad NATO-a, uključujući i stepen implementacije odluka donesenih na najvišem nivou.Aprilskom sastanku će, pored navedenih, prisustvovati i ministri Ukrajine, Japana, Australije, Novog Zelanda i Republike Koreje, kao i visoki predstavnik EU za vanjske poslove i bezbjednosnu politiku“, zaključuje se u saopštenju.

Portal Analitika