NATO

Osvrt na posljednjih pet godina, ali i na odnos u ostalim članicama

Nikad gore: Crna Gora ima najmanje pristalica i najviše protivnika članstva u NATO

Kada se uzmu u obzir sve članice NATO, u Crnoj Gori je najmanja podrška članstvu u Alijansi, ali i najveće protivljenje.

Nikad gore: Crna Gora ima najmanje pristalica i najviše protivnika članstva u NATO Foto: Ilustracija
Portal AnalitikaIzvor

To pokazuju rezultati ispitivanja javnog mnjenja, objavljeni u redovnom godišnjem izvještaju NATO za 2023. I premda ni prošle godine podrška članstvu nije bila naročito veća, udio protivnika drastično je porastao.

Podsjetimo, ako bi bio raspisan referendum, 46 procenata ispitanika iz Crne Gore glasalo bi za ostanak u NATO, 44 protiv, dok je neodlučnih 10 odsto. 

Ukoliko se uporede podaci iz posljednjih pet izvještaja, onda proističe kako podrška članstvu u NATO u našoj državi nikad nije bila manja nego prošle godine, ali i da protivljenje nikad nije bilo veće. 

Pomenuto ispitivanje tako govori da je gotovo došlo do izjednačavanja broja pristalica i oponenata članstva, pri čemu je evditentan i znatno manji broj neopredijeljenih u odnosu na prošle godine.

Inače, ni u jednoj drugoj članici NATO podrška članstvu nije na nivou ispod 50 odsto. Uz to, samo je u Crnoj Gori udio protivnika veći od 35 procenata.

Zanimljivo je kako je, prema rezultatima prošlogodišnjeg ispitivanja u Albaniji stoprocentna podrška članstvu, a slijede Litvanija (89 odsto), Norveška (88) i Poljska (88).

Kada su u pitanju oponenti, nakon Crne Gore, najviše ih ima u Sloveniji (32 odsto), Bugarskoj (28) i Sjevernoj Makedoniji (24).

Portal Analitika