Scena

Izložba Nikole Vujoševića u Domu na Rsojevici

Postavka slika renomiranog crnogorskog stvaraoca Nikole Vujoševića, u organizaciji Matice crnogorske i Centra za kulturu Danilovgrad, biće sjutra otvorena u Domu na Rsojevici u Danilovgrad, u 19 časova.
Izložba Nikole Vujoševića u Domu na Rsojevici
Portal AnalitikaIzvor

Izložbu će otvoriti predśednik Opštine Danilovgrad Branislav Đuranović, a zatim će govoriti Luka Lagator, Žarko Mališić i Nikola Vujošević.

Nikola Vujošević rođen je 11. decembra 1929. godine u Podgorici, gdje je završio osnovnu školu i Realnu gimnaziju 1948. godine. Učesnik je NOR-a 1944. godine. Slikarstvom se počeo baviti na Cetinju početkom 1945, gdje, pored ostalih, radi u Ateljeu Ministarstva prosvjete Crne Gore, sa slikarima Nikom Đurovićem, Milanom Božovićem i Antonom Lukatelijem. Studije slikarstva završava u Beogradu 1953. godine, kada prvi put izlaže. Od 1955. je radio u Gimnaziji "Slobodan Škerović" i Osnovnoj školi "Branko Božović" u Podgorici, a 80-tih se posvjećuje isključivo slikarstvu. Imao je 24 samostalne izložbe i više od 200 grupnih i kolektivnih izlaganja na najznačajnijim prezentacijama jugoslovenske i crnogorske umjetnosti. Publikovano je više 400 njegovih prikaza, impresija, eseja, kraćih studija. Bio je prvi predśednik Udruženja likovnih pedagoga Crne Gore, predśednik Udruženja likovnih umjetnika Crne Gore, član Predśedništva kao i član Umjetničkog savjeta Saveza likovnih umjetnika Jugoslavije, član Odbora za likovnu umjetnost Crnogorske akademije nauka i umjetnosti, poslanik u Skupštini Crne Gore. Član je Crnogororskog PEN centra i dobitnik Trinaestojulske nagrade.

- Neka njegova platna, imamo osjećaj, ostaju nedostižna. Ta njegova zadivljenost, kontrasti vertikala i horizontala, kolorit, nijanse od bijelog do tamnog, tamnoplavog do potmulo crvenog, kompoziciono sigurno postavljena platna, ukazuju na velikog majstora... Ritam stijena, struktura, harmonija, raspjevani koloristički vatromet, izuzetno zanatsko znanje i sigurnsot, kako se rijetko sreće i koje je rezultat mukotrpnog i ozbiljnog rada, stavljaju Nikolu Vujoševića i njegovo djelo u najveće domete našeg suvremenog slikarstva, a posebno ga čine najoriginalnijim crnogorskim pejzažistom - zapisao je redielj Veljko Bulajić o slikama Vujoševića.

Portal Analitika