Scena

Slike i video-radovi Zake Prelvukaj u Galeriji "Centar"

Izložba slika i video radova kosovske umjetnice Zake Prelvukaj biće večeras otvorena u renoviranom prostoru Galerije "Centar" u Podgorici, u 20 časova.
Slike i video-radovi Zake Prelvukaj u Galeriji "Centar"
Portal AnalitikaIzvor

Postavku će otvoriti istoričarka umjetnosti i likovna kritičarka mr Anastazija Miranović.

- U svom umjetničkom izražaju, Zake Prelvukaj nas kreće širokom amplitudom paralelnih sadašnjosti, kojima se samo naizgled poigrava, zapravo koje razobličava, kojim poručuje, koje podsjećaju i opominju... Transmiter svih tih prožimajućih/istovremenih promišljanja/tranzicija je njeno sopstveno tijelo, kao medijum, kao četkica, kao odašiljač/primalac poruka, kao egzekute(o)r činjenja i činova na pozornici života - zapisala je, između ostalog, Miranović o djelima kosovske umjetnice.

Zake Prelvukaj diplomirala je 1990. godine na slikarskom odsjeku Fakulteta umjetnosti u Prištini, u klasi prof. Nusreta Salihamidžića, a magistrirala 1997. godine u klasi prof. Muslima Mulića. Od 1993. godine radi kao redovni profesor na Fakultetu umjetnosti u Prištini. Zake Prelvukaj je angažovana i kao likovni kritičar, a piše i autorske tekstove o umjetnosti. Neke od njenih izložbi su priređene na velikim otvorenim površinama. Bavi se i public art-om i napravila je veliki broj murala. Dobitnica je više nagrada, a do sada je imala 27 samostalnih i brojne kolektivne izložbe u zemlji i inostranstvu. Živi i radi u Prištini.

Portal Analitika