Društvo

QSI, škola višeg standarda za one sa višim standardom

Internacionalnu školu QSI koja je nedavno dobila novo zdanje u Donjoj Gorici pohađa 60 đaka, među kojima preovladavaju Amerikanci. Odmah za njima, među ukupno 15 raznih nacija, slijede – Crnogorci, mahom djeca crnogorskih biznismena. Škola je aktivna od 2006. godine, po američkim nastavnim programima, na engleskom jeziku i pruža školovanje za djecu od 3 do 18 godina. Ambicija uprave je da se ipak ispune njeni kapaciteti predviđeni za 300 djece. O školarini se može raspitati - direktno
QSI, škola višeg standarda za one sa višim standardom
Portal AnalitikaIzvor
„Kada je Amerika otvorila ambasadu u Podgorici, njeni zaposleni su htjeli da povedu i svoje porodice, pa se javila potreba za školama u kojima je engleski prvi jezik. Tako je sve počelo“, kaže direktor škole Quality Schools International (QSI) Mitchell Elswick koja se februara prošle godine uselila u novo zdanje u Donjoj Gorici na zemljištu koje je takođe u njihovom vlasništvu. U neposrednoj je blizini Univerziteta Donja Gorica, OŠ „Vlado Milić“, i Sportskog kluba „Čelebić“, sa kojima QSI ima izuzetnu saradnju.direktor

Quality Schools International je međunarodna neprofitna organizacija u čijem je sastavu 37 škola u 27 zemalja na pet kontinenata. U Crnoj Gori je otvorena u januaru 2006. godine.

„Ove škole otvaraju se na zahtjev američkih ambasada ili većih privatnih kompanija koje žele da se prošire u određene zemlje. Tako je bilo i ovdje“, objašnjava Elswick koji u Crnoj Gori boravi tri godine.

Prva škola otvorena prije više od 40 godina: Prva škola QSI otvorena je u Jemenu još 1971. godine. Ona još uvijek radi, za razliku od nekih drugih, koje su zatvorene zbog političkih dešavanja u zemljama u kojima su bile otvorene.

Novo zdanje ovdašnje škole QSI je prostrano i u potpunosti prilagođeno učenicima i nastavnom osoblju. Pored biblioteke, sportske i računarske sale, koje su uobičajeni sadržaji i za crnogorske škole, ova ima i kantinu, teretanu, pa i salu za balet!

U školi su djeca od tri do 18 godina, koja pohađaju pripremnu, osnovnu, prelaznu i srednju školu. Trenutno je osnovaca najviše.

„Akreditovani smo u Sjedinjenim Američkim Državama što znači da su naše diplome  jednake diplomama iz američkih državnih škola. Naravno, imamo licencu Ministarstva prosvjete Crne Gore“, objašnjava Elswick.kantina

Diplome iz QSI omogućavaju upis u bilo koju srednju školu ili fakultet kako u Crnoj Gori, tako i u svijetu.

Ove godine jedan đak QSI, porijeklom iz Turske, upisao je jedan od naših fakulteta.

Rejčel iz Budimpešte, pak, namjerava da studira negdje u Evopi, ekonomiju ili dizajn.

„Mislim da mi je QSI dobra baza za dalje planove. U početku su mi bila neobična ovako mala odjeljenja. Sada sam u trećem razredu i navikla sam se jer imamo potpunu pažnju od nastavnika. Kada, na primjer, idemo na izlet, pitaju nas što želimo da naučimo, koje projekte da radimo. Nije kao kada je u odjeljenju 25 ili više učenika“, kaže sagovornica Portala Analitika, koja je ranije živjela u Makedoniji gdje je takođe pohađala američku školu.

Ona dodaje da je za razliku od javnih obrazovnih ustanova koje je pohađala, ovdje mnogo ljepše, urednije, da je hrana mnogo bolja, te da učenici imaju više nastavnika, literature i slično.

Srednja škola QSI u Podgorici broji trenutno samo sedam učenika.

Ima djece crnogorskih biznismena: Iako je polazna ideja da škola pruži podršku strancima koji rade i žive u Crnoj Gori, u QSI su dobrodošli i crnogorski državljani. U školi ne govore tačan broj ali kažu da je trenutno oko 15 odsto djece crnogorskih državljana. Znači – negdje oko 10.

„Imamo preko 15 različitih nacionalnosti. Najviše je Amerikanaca, pa Crnogoraca, a slijede po broju Indijci i Mađari. Uglavnom je riječ o djeci iz porodica diplomata koji u Crnoj Gori borave nekoliko godina. Djeca iz Crne Gore uglavnom dolaze iz porodica biznismena koji žele da njihova djeca studiraju na nekom od svjetskih univerziteta“, otkriva direktor Elswick.ucionica

Roditelji ovih đaka mahom rade u stranim kompanijama, bankama, telekomunikacionim kompanijama i slično. O visini školarine zainteresovani mogu da se raspitaju u školi. Sagovornik Portala Analitika kaže da školarinu za djecu uglavnom plaćaju kompanije ili organizacije u kojima su roditelji zaposleni.

Većina nastavnika su Amerikanci. Škola im obezbjeđuje prevoz do Crne Gore i smještaj, kako bi mogli da se presele sa porodicom.

„QSI je neprofitna organizacija što znači da ne postoji vlasnik koji uzima sav novac. Sve se ulaže u školu i u učenike. Prednost je biti dio jedne tako velike organizacije jer onda ne treba da brinete za račune i plate. Na primjer ova škola nema ni 10 godina, tako da smo morali da pozajmimo novac da kupimo zemljište i izgradimo zgradu. Naš cilj je da škola broji makar 100 učenika ili više“, objašnjava planove Mitchell Elswick.

Zadovoljstvo je predavati: Tu je mogućnost iskoristio Travis Hosteder koji predaje sve matematičke predmete, kao i predmete iz nauke. Ima iskustvo iz javnih škola u Americi, u Džordžiji.profesor-matematike

„Javne škole u Americi su restriktivne po mnogim aspektima. Vlada traži da predajete jedno, direktori drugo. U Americi postoji mnogo veći pritisak jer je, kako kažu, ulog veliki. Na kraju godine u Americi učenici polažu ispit iz matematike, čitanja, sposobnosti pisanja… Nastavnici se zatim ocjenjuju po tome kako su njihovi učenici prošli na testu“, objašnjava sagovornik Portala Analitika i dodaje da nisu svi učenici spremni i dobri u polaganju ispita.

Tako je, objašnjava on, u Americi veliki pritisak da se testovi dobro urade, kako na đake, tako i na nastavnike.

„To se odražava i na samu školu, odnosno na budžet koji se dobija od vlade. Ovdje to nije uopšte problem. Pritisak je unutrašnji – da li ćete dobro raditi posao. Ovdje je uživanje predavati“, smatra Travis Hosteder.

Ipak, prema njegovom mišljenju, javne škole imaju i prednosti. Veća odjeljenja, objašnjava on, dobra su za sportske i druge aktivnosti, ali i za druženje. Mala odjeljenja, pak, učenicima omogućavaju pažnju svih nastavnika.laboratorija

„Ovdje možete da upoznate ljude iz cijelog svijeta, da učite iz njihovih iskustava. Veoma fascinantno i interesantno“, kaže sagovornik Portala Analitika.

Njegov put do profesora matematike i naučnih predmeta u Crnoj Gori nije bio lak. On i supruga, koja takođe radi u QSI prijavljivali su se za rad u mnogim internacionalnim školama.

„Prije šest godina u Budimpešti su mi kazali da se za mjesto profesora matematike prijavilo preko 1.000 osoba. Supruga i ja smo počeli da tražimo manje zemlje… Pariz, Rim, London su veoma popularni, pa tamo nismo ni pokušavali. U Ljubljani su nam rekli da još nemaju školu u Sloveniji i preporučili nam Crnu Goru. Znali smo da je to zemlja sa dobrom klimom, sigurna, da ima sjajnu hranu, plaže… To nam je zvučalo savršeno. Tako smo već pet godina ovdje“, otkriva Hosteder.  On i supruga imaju dvoje djece od kojih je jedno i rođeno ovdje.kompjuteri

Muzičko, fizičko, crnogorski jezik i neke druge predmete predaju crnogorski nastavnici. Nastavni plan je urađen po američkom standardu. Osim obaveznih predmeta đaci mogu svoje vještine i znanja proširiti i u klubovima u kojima se igra šah, balet i slično. Ukoliko je kiša, učenici mogu ići u sportski klub u čijem je sastavu i restoran koji radi katering za kuhinju.

Škola gdje je posvećenost učenicima velika i obratno: Marija Vujošević predaje u ovoj školi muzičko, i to od pripremne škole do kraja osnovne škole.

„Jako sam zadovoljna, ovdje vlada izuzetna atmosfera. Mala odjeljenja pružaju mnogo više prostora za rad. Posvećenost đacima je veća, a rad je efikasniji“, objašnjava sagovornica Portala Analitika.

Kaže da u školi djeca gradivo uče kroz igru i zabavu. „Ovdje smo kao jedna velika porodica, brinemo jedni o drugima“, tvrdi Vujošević.profeosrica-muzickog

Čas u QSI traje 48 minuta, školski dan je podijeljen u osam perioda ili časova, učenici imaju male odmore, veliki odmor za ručak, kao i jutarnji odmor za užinu. Za vrijeme ručka i nastavnici i učenici su većinom u kantini. Veliki odmor traje oko 30 minuta.

Prilikom posjete Portala Analitika u toku su bile pripreme za roditeljsko veče.

„To je način da okupimo roditelje da se druže, da se uključe u rad škole. Trudimo se da takva okupljanja imamo barem jednom mjesečno“, kaže Mitchell Elswick.

Radnim danima škola je otvorena od 8,15 do 15,20 časova, a zatim su otvoreni klubovi za  slobodne aktivnosti od 15,20 do 16,10.

Ispred škole je kućica za kuju koja je tu od kada se škola sagradila.

„Kada su djeca vidjela štenad i kuju zavoljeli su je. Sada mnoge porodice imaju njene potomke. Svi je hranimo i ona je dio naše porodice“, objašnjava naš domaćin.

 

 

Kristina ĆETKOVIĆ

Portal Analitika